Yang Ikut

Wednesday, 4 November 2009

Bila kita bertekak dan berparang

Reactions: 
Umat Islam berpecah sepanjang zaman.

Selepas wafatnya Rasulullah, kita mula kembali seperti asal. Walaupun kita tahu bahawa hanya ada satu Tuhan untuk disembah, dan hanya satu agama untuk dianut, tetapi kemudiannya kita membahagikan diri kita sendiri kepada pelbagai puak.

Sebenarnya perbezaan pandangan itu bukanlah sesuatu yang salah. Tetapi perpecahan itulah yang perlu kita elakkan. Kita tidak menafikan perbezaan pandangan adalah sebahagian sifat manusia. Tetapi itu bukanlah bermakna kita patut memecah belahkan diri kita, yang sebenarnya dalam keadaan yang sangat lemah.

Lebih buruk - hal yang ditelingkahkan itu lebih kepada soal cabang. Kita bertekak dan berparang dengan berapa bilangan sebenar solat tarawih. Kita bertekak dan berparang sama ada Qunut itu bidaah atau tidak. Kita bertekak dan berparang sama ada doa kita untuk orang yang sudah mati sampai atau tidak. Kita bertekak dan berparang dengan hal yang boleh kita bincangkan dengan tenang.

Kita boleh bermusyawarah. Kita boleh bermuzakarah. Kita boleh berbincang-bincang sambil minum kopi sahaja.

Menjadi masalah - apabila semua orang anggap dirinya pandai. Mungkin pandai kerana ada PhD. Mungkin pandai kerana popular. Mungkin pandai kerana sudah belajar beratus-ratus kitab. Mungkin pandai - kerana kita anggap orang lain tidak pandai.

Malangnya - kita tidak pula bertekak dan berparang dengan Amerika ketika Iraq dan Afghanistan dibom. Kita tidak bertekak dan berparang dengan Israel yang menjadikan Palestin padang uji peluru. Kita tidak bertekak dan berparang melihat Bill Gates memonopoli sistem komputer. Kita tidak bertekak dan berparang melihat orang lain yang mengawal turun naik harga minyak yang dikeluarkan dari bumi Islam. Kita tidak bertekak dan berparang melihat teknologi dikuasai dunia Barat. Kita tidak betekak dan berparang untuk menghaspuskan kemiskinan umat Islam di serata dunia.

Menjadi masalah lain - orang awam terseret sama dalam mendebatkan hal-hal yang mereka kurang arif. Orang awam yang jahil pun tumpang semangkuk, seperti yang sudah dibincangkan Abang Ben. Orang awam pulau memulau. Bermasam muka. Semua ini merimaskan. Semua ini meresahkan.

Adalah lebih elok - kalau semua orang diwajibkan untuk belajar mendalam hal-hal agama. Hafal semua kitab kuning dan kitab Arab. Belajar kitab Sobian, Munyatul Musolli, Faridatul Faraid atau Minhajul Abidin. Boleh juga sesekali belajar Ihya Ulumuddin. Biar mereka arif dan bijak. Agar dengan kebijaksanaan itu, mereka akan lebih berlapang dada. Moga-moga, dengan kebijaksanaan itu mereka tahu bahawa dengan cara ini, mereka akan berdebat dengan cara yang waras.

Tidak-tidak pun, kalau tidak mahu jadi alim, jadi alim dalam ilmu dunia. Kita cipta kapalterbang, kita bangunkan teknologi, kita kuasai ekonomi dunia. Kita kuat dan gagah.

Jangan - tatkala kita sangat lemah, kita bertekak dan berparang lagi. Nanti orang lain akan tergelak girang.

1 comment:

ihsan_huhu said...

mencegah lebih baik drpd mengubati

aku rs tuh motif jais sebnanye

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails