Yang Ikut

Friday, 13 November 2009

Poligami - Part III - Asal usul perbezaan jantina

Reactions: 
Poligami Part I
Poligami Part II

(Nota: tujuan tulisan ini ialah bagi mendedahkan kita dengan fikrah lelaki dan wanita, tanpa mempunyai sebarang pandangan untuk menggalakkan atau menidakkan poligami)

Sejak dijadikan, manusia sudah dikurniakan dengan peranan dan fungsi berbeza. Fungsi dan peranan ini ditentukan dengan kelainan alat kelamin dan juga fungsi dalam pembiakan.

Alat kelamin dan fungsi pembiakan - inilah kunci utama yang membezakan personaliti di antara lelaki dan wanita. Inilah juga yang menjadikan lelaki dan wanita terus membawakan sikap, emosi dan tingkahlaku yang berbeza. Perbezaan fungsi alat kelamin dan pembiakan ini jugalah menjadikan lelaki dan wanita ada kelebihan dan kekurangannya.

Ini diperteguhkan lagi dengan perbezaan kerangka tubuh di antara lelaki dan wanita. Lelaki dikurniakan dengan bentuk tubuh yang lebih gagah dan kuat, sebaliknya wanita dengan perwatakan lembut - sesuai dengan peranannya melahir, membesar dan memelihara anak. Hal ini terus dibawa sejak manusia dijadikan - dan kemudiannya diperteguhkan dengan peranan budaya masyarakat. Masyarakat tetap akan terus melihat lelaki sebagai penaung wanita, manakala wanita pula sebagai kilang penerus zuriat.

Sepanjang usia wanita juga - mereka ada keterbatasannya dalam memainkan peranannya sebagai penerus zuriat manusia. Selain dari faktor membesarkan anak, dan faktor jumlah waktu tertentu untuk mengandungkan zuriat - jadi wanita dilihat sebagai elemen yang sentiasa diperlukan oleh lelaki. Ia dilihat sebagai satu sumber yang sentiasa berada dalam ketidakcukupan. Mereka menjadi organ yang sentiasa menjadi rebutan.

Dalam keadaan wanita yang sangat 'terbatas' (tempoh waktu bagi menghasilkan anak, lama masa mengandung) menjadikan wanita sentiasa melihat diri mereka kekurangan. Lelaki pula, tetap ada kekurangannya. Mereka hanya mampu mengharapkan kelahiran zuriat, tetapi tidak mampu melahirkannya. Jadi, kedua-dua lelaki dan wanita saling memerlukan di antara satu sama lain.

Lelaki juga sentiasa perlu bersaing dengan lelaki lain dalam usaha mendapatkan wanita. Kerana wanita dibebankan dengan peranan sebagai penerus zuriat manusia - beban yang sangat besar - maka mereka juga mempunyai kuasa memilih lelaki. Mereka memilih lelaki yang memiliki kekuatan ekonomi - atau ada kesanggupan untuk menjaga anak-anak yang dilahirkan. Sebagai imbalan kepada apa yang telah wanita sumbangkan untuk lelaki.

Lelaki pula pada setiap saat - melihat sumbangan wanita yang tidak boleh dijangkakan ini. Mereka tidak dapat memastikan sejauh mana dan selama mana wanita akan boleh menghasilkan zuriat untuk mereka. Kerana itulah, secara semulajadinya lelaki akan terus bersifat mengawal dan memiliki wanita. Mereka tidak sanggup pasangan wanitanya dimiliki orang lain.

Wanita pula sebaliknya, kerana berada dalam keadaan yang 'tidak pasti' itu - wanita akan terus mengharapkan ehsan lelaki untuk menjaga mereka. Inilah yang sebenarnya membina perasaan cemburu dalam diri manusia.

Persaingan di antara lelaki dalam mendapatkan wanita itu jugalah - menjadikan hanya lelaki yang kuat mampu bertahan, dalam erti kata lain mendapatkan wanita serba sempurna. Sebab itu juga - secara fisiologinya, lelaki terangsang untuk lebih ganas, sentiasa bersaing dan sanggup mengambil risiko. Wanita pula - akan lebih cenderung mendapatkan lelaki yang mampu menjaga mereka dalam tempoh jangka panjang.

Inilah yang membentuk fikrah lelaki dan wanita. Ia diwariskan dari satu generasi kepada generasi lain. Bahkan, sejak lahir lagi, tabie lelaki dan wanita itu sudah berbeza (kita akan bincang dalam siri selanjutnya).

Inilah antara hujah yang dikembangkan oleh ahli psikologi evlousi. Di zaman silam, lelaki yang sempurna ialah mereka yang mampu berburu, kuat dan memberi makan keluarganya. Wanita yang sempurna pula ialah mereka yang mempunyai bakat menjaga keluarga.

Di zaman moden ini pun - lelaki mungkin tidak perlu memburu. Tetapi peranannya sebagai 'pencari makan' terus diwariskan. Begitu juga wanita. Mereka terus dianggap sebagai 'penjaga rumah'. Ia dianggap sebagai citra yang diwariskan dalam pembetukan sifat lelaki dan wanita.

Jadi kenapa lelaki terus memiliki perasaan ingin mempunyai wanita lain?

Salah satunya kerana mereka terus ditanamkan teras pemikiran - wanita akan menjadi penerus zuriat mereka. Bagi lelaki, tugas wanita ialah di rumah dan menjaga anak-anak. Bagi lelaki, wanita adalah sifatnya melahirkan anak. Jadi wanita menjadi objek yang sentiasa menjadi rebutan lelaki. Wanita terus menjadi subjek yang ingin dikuasai. (Pandangan bahawa wanita akan menjadi penerus zuriat tidak semestinya lelaki ingin memiliki anak. Ia hanya sifat tabie lelaki yang melihat wanita dalam keadaan serba terbatas, dan wanita sebagai pelahir zuriat manusia).

Wanita pula, terus dilanda perasaan cemburu - kerana bagi mereka lelaki ialah penaung kehidupan mereka untuk jangka panjang. Lelaki perlu mempunyai sumber yang cukup bagi menaungi dan membesarkan anak-anak. Tatkala ada wanita lain yang datang menjadi pesaing, ia tentu bakal menghilangkan sebahagian dari sumber yang ada. Sebab itu, bagi wanita - pasangannya tidak boleh sesekali mempunyai orang ketiga.

Penafsiran sumber ini tidak semestinya dalam bentuk fizikal seperti wang ringgit atau harta benda. Sumber ini boleh ditafsirkan sebagai rasa kasih sayang lelaki kepada wanita.

Kita sambung lagi untuk siri seterusnya.

Tulisan ini banyak berasaskan kepada teori evolusi atau origin theory. Diadaptasi dari tulisan Eagly, A.H & Wood, W, 1999. the origins of sex differences in human behavior, American Psychologist dan Buss, D.M, 1989. sex differences in human mate prefferences; evalutionary hypotheses tested in 37 culture, Behavioral and Brain Sciences. Ia hanya sekadar salah satu pandangan psikologi yang mungkin tidak kesemuanya relevan dengan kita.

2 comments:

ihsan_huhu said...

oo.. cmtuh ek?

speedrider said...

terlalu berat untuk orang bujang memikirkannya

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails