Yang Ikut

Wednesday, 11 November 2009

Adakah kita lebih baik dari orang lain?

Reactions: 
Kali ini kita bincangkan hal-hal bias balik diri.

Dalam hidup ini kita cenderung untuk melihat kita lebih baik dari kebanyakan orang. Apabila kita dipuji majikan, atau dinaikkan pangkat kerana prestasi yang baik - kita percaya bahawa penilaian yang dibuat majikan itu betul. Sebaliknya, kalau kita dinilai buruk - kita percaya bahawa majikan melakukan hal yang silap.

Banyak pemain bolasepak terkenal dunia pun ada kecenderungan bias balik diri. Apabila mereka menjaringkan gol walaupun dalam keadaan off-side, tetapi dipersetujui oleh pengadil, mereka yakin bahawa pengadil membuat keputusan yang betul. Kita seolah-olah percaya bahawa kita memang selalu betul, dan apabila orang lain mengesahkannya ia menjadikan kita semakin yakin.

Begitu juga dengan pelajar. Apabila mereka lulus cemerlang, mereka tidak ada merasa ada cacat celanya dengan soalan peperiksaan. Mereka cenderung menerima keputusan itu. Sebaliknya, jika gagal mereka akan mengkritik peperiksaan. Inilah bias balik diri.

Adakah anda selalu bias balik diri - atau dalam kata yang mudah, selalu berperasaan sebagai manusia yang baik berbanding dengan kebanyakan orang lain

Kajian mendapati:
1. Majoriti usahawan merasakan mereka melakukan urusniaga mengikut etika yang betul. Hakikatnya belum tentu.
2. Di Australia, 86% pekerja menilai prestasi mereka lebih baik dari kebanyakan orang. Hanya 1 % sahaja menilai diri sebagai bawah purata.
3. Di Belanda, kebanyakan pelajar sekolah tinggi menilai diri mereka sebagai lebih jujur, amanah, mesra dan boleh dipercayai berbanding dengan purata pelajar lain.
4. Kebanyakan pemandu - bahkan mereka yang sedang berada di hospital kerana kemalangan jalanraya - merasakan diri mereka lebih cekap dan selamat berbanding dengan purata pemandu lain.
5. Banyak orang percaya - bahawa diri mereka lebih cerdik, kurang prejudis, dan merasakan diri mereka menarik berbanding purata ahli masyarakat lain.

Adakah apa yang sedang dirasai oleh manusia ini betul. Hakikatnya ia hanya ilusi. Ia hanya perasaan. Semua ilusi ini sedang kita alami setiap hari. Ini menjadikan kita berasa kitalah manusia paling hebat dalam dunia ini - hatta dalam keadaan kita mungkin sedang duduk dalam penjara sekalipun.

Bagaimana pula anda sebagai blogger?

Nanti kita bincang Ilusi kekebalan.

2 comments:

ihsan_huhu said...

aku konfirm la xpower.. sbb tuh aku updet seminggu sekali je xmacam ko hari2.

ps: aku fail byk kali pon xpnh aku salahkan supervisor or lecturer. sape suro malas n byk main2

Abang Ben said...

ini soal perasaan ke perasan?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails