Yang Ikut

Monday, 30 November 2009

Stress orang PhD

Reactions: 
Bagaimana stres orang buat PhD?

Aku kadang-kadang stres juga. Tetapi, aku rasa tahap aku stres tidaklah sehebat orang lain. Aku tidak tahu darjah tekanan yang sedang dialami oleh Krenmaut yang sedang cuba menggunakan tenaga ajaibnya untuk menghabiskan hari-hari terakhir di Adelaide. Aku rasa aku biasa sahaja kot. Mungkin sebab aku berada di Work & Stress Research Group.

Jadi kalau kami stres, tentu ada sesuatu yang tidak betul. Banyak masa aku dihabiskan di bawah pokok di celah-celah bangunan UniSA dan Universiti Adelaide. Tidak setiap hari juga aku ke universiti.

Aku dengar cerita ada kawan yang menangis kerana tidak tahu apa yang penyelia mahukan. Ada pula yang bertukar supervisor kerana tidak mampu berfikir tahap tinggi. Ada juga yang telah setahun dua di negeri lain, terpaksa bertukar universiti dan datang ke Adelaide. Ada yang bercita-cita untuk lari dari Adelaide. Sampaikan ada yang stres tahap tinggi hingga menjadikan mereka manusia kebingungan. Senyum pun tidak nampak gigi lagi.

Bagi orang yang bekeluarga, stres itu dicampur dengan hal rumahtangga dan anak-anak. Ketika mood sedang tahap tinggi, tiba-tiba dipotong stim oleh permintaan isteri membeli 3 biji bawang dari Asian Grocery. Ada pula yang sedang stres melampau, anak minta bawakan mereka tengok wayang. Semua ini kombinasi stres yang kami kategorikan Work Home Conflict.

Semua ini cerita biasa orang buat PhD. Kadang-kadang aku terfikir - betulkah aku ini? Mengapa aku tak seperti orang lain? Mengapa aku tidak stres sangat.

Kalau ada sesiapa yang stres, boleh datang jumpa aku. Nanti aku ajak minum kopi!

4 comments:

Chah said...

aku stres sebab hang tak pi tulung soping pinggan mangkuk untuk aku..

FakirFikir said...

aku dah beli banyak. Macam2 ada. Corning la. Tupperware la. Noritake la. Hang mai amik ja..

ihsan_huhu said...

sebab tuh cuak nk kawen awal2.

Abang Ben said...

aku buat2 stress je... nanti orang tengok aku tak stress, kata PhD buta pulak ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails