Yang Ikut

Monday, 16 November 2009

Poligami - Part IV - Siapa lebih cemburu?

Reactions: 
Tulisan ini mungkin mengandungi istilah yang tidak sesuai dengan norma hidup anda. Anggap ia perbincangan akademik sahaja. Ia mungkin juga tidak relevan dengan kehidupan sebenar budaya Melayu Islam.

Sambungan Part III

Anda yang tidak tinggal di kawasan sempadan mungkin jarang terbiasa dengan cerita-cerita ini. Cerita bagaimana kaum wanita tidak begitu terkejut pun kalau tahu suaminya sering ke Thailand untuk melanggan wanita jalang. Tetapi mereka seolah-olahnya dilanda histeria kalau tahu suaminya berkahwin lagi satu di negara seberang itu.

Adakah ini hal yang janggal? Orang tidak marah kalau suaminya berbuat dosa, tetapi jadi kelam kabut pula kalau suaminya membuat perkara baik - yakni poligami. Adakah hal seumpama ini tidak pernah cuba disingkap ahli psikologi?

Sebenarnya ada. Walaupun bukanlah kajian berkaitan poligami.

Kajian ke atas 202 orang manusia di US - ditanyakan dua soalan ini. Pertamanya - Bayangkan kalau pasangan anda menjalin ikatan dengan orang lain? Keduanya - Bayangkan kalau pasangan anda melakukan hubungan seks dengan orang lain?

Hasil kajian mendapati 83% wanita sangat tertekan emosi kalau tahu pasangan lelaki mereka ada hubungan percintaan dengan wanita lain, sebaliknya hal ini tidak pula berlaku keatas pihak lelaki. Kaum lelaki pula nampaknya sangat tertekan kalau pasangan wanitanya melakukan hubungan seks dengan lelaki lain.

Mengapa jadi begini? Sebabnya wanita cenderung bimbang sekiranya pasangan lelakinya ada hubungan emosi dengan wanita lain (misalnya bercinta), ia akan menyebabkan mereka kehilangan separuh daripada komitmen dan pengorbanan yang telah mereka korbankan. Apa yang telah mereka laburkan selama ini bakal sia-sia. Lebih teruk, mereka berkemungkinan hilang keseluruhannya kalau lelaki tadi meninggalkan mereka dan memiliki wanita yang 'baru' tadi. Ini lebih menyakitkan.

Jadi inilah punca mereka cemburu. Sebaliknya, kalau sekadar melakukan hubungan seks tanpa ada sebarang emosi, ia mungkin tidak akan menghilangkan teman lelaki mereka. Ia mungkin hanya sekadar suka-suka sahaja. Seperti orang lelaki berulang alik ke Thailand sahaja.

Bagi lelaki pula, sekiranya teman wanita mereka menjalinkan hubungan seks dengan orang lain, bermakna mereka telah kehilangan kepercayaan dan kuasanya. Mereka jadi cemburu apabila teman wanita mereka 'digunakan' oleh orang lain.

Kajian ini mungkin bersifat psikologi. Ia mungkin tidak tepat. Akhirnya kajian ini diulang lagi dengan menggunakan kaedah fisiologi dengan peralatan seperti electrodermal (EDA),face-electromyogfraphic (EMG) dan tekanan nadi. Hasilnya nampaknya sama juga. Wanita cemburu kalau pasangan lelakinya ada hubungan kasih dengan orang lain, tetapi bagi lelaki mereka sangat kecewa kalau pasangan wanitanya ada hubungan kelamin dengan orang lain.

Jadi - siapa lebih cemburu?

Kajian yang dinyatakan di atas boleh dirujuk di Buss, D.M; Larsen, R.J;Westen, D & Semmelroth, J, sex differences in jealousy: evaluation, physiology and psychology.

4 comments:

ihsan_huhu said...

btol gk... sbb tuh sampai tikam2 dlm sotkaba

aL-LuKLuK aL-BaiDoa said...

erm...ana setuju kalau kata perempuan lebih kuat cemburu...

ziarah76 said...

ada cemburu yg baik, ada cemburu yg tak baik.
semoga, masyarakat semakin terbuka kepada poligami

FakirFikir said...

Ihsan --> hu hu

al-LuKluk --> ana tak kata apa2
:-

ziarah76 --> lain macam ayat tu. Ada plan ka??

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails