Yang Ikut

Tuesday, 20 October 2009

Mimpi aku - Hari Malaysia

Reactions: 
16 September diisytihar Hari Malaysia sempena hari penggabungan Sabah dan Sarawak bagi membentuk Persekutuan Malaysia. Bagi aku, ini satu berita baik. Namun, aku selalu bermimpikan banyak hal untuk negara.

1. Pendidikan
Akan ada perubahan dalam sukatan pelajaran sekolah agar pelajar tidak mempelajari semua perkara. Subjek sejarah Malaysia menjadi matapelajaran wajib untuk semua aliran - agar mereka tahu makna 'kontrak sosial'. Matapelajaran geografi pula memberikan tumpuan kepada iklim dan pertanian Malaysia, dan tidak lagi memberikan terlalu banyak fokus kepada negara luar beriklim sejuk (misalnya pemeliharaan lembu di New Zealand, atau penanaman gandun di Kanada). Sekurang-kurangnya anak-anak kita tahu bagaimana menanam pokok getah atau padi, atau apa kaedah terbaik menghasil cabai bermutu tinggi.

Mungkin perlu difikirkan keperluan mengujudkan/menghantar pelajar pelajar kita mengikuti pengajian menengah selama 1-3 tahun di negara Barat yang mempunyai nilai baik. Dengan cara ini mereka akan mampu untuk menguasai nilai terpuji dari bangsa lain (misalnya kebersihan, integriti) di samping meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris. Harus diingat, di negara kita ini sudah banyak hal-hal buruk yang sedang merosakkan pemikiran anak-anak kita. Mereka ini pula diwajibkan mengikuti pengajian universiti di tanahair.

2. Sukan
Perlunya menghantar ahli sukan kita ke negara luar, bukan untuk mengikuti latihan, tetapi terlibat secara langsung dengan kegiatan sukan di negara luar. Misalnya, menghantar pemain bolasepak kita bermain dengan kelab luar dan gajinya dibayar oleh persatuan/negeri. Mustahil untuk pemain kita bermain untuk kelab ternama di Serie A atau EPL, tetapi cukuplah kalau mereka dapat bermain dan berlatih dengan liga yang lebih rendah. Jumlah penghantaran setiap tahun perlulah lebih dari 20 orang bagi membolehkan mereka membentuk pasukan bagi mewakili negara. Ia lebih baik dari membangunkan pusat prestasi di luar negara yang menjadikan semua kita kebingungan.

3. Sosial
Lebih banyak pusat riadah dan taman-taman diwujudkan. Kedai-kedai dan aktiviti perniagaan mestilah dihentikan selepas jam 5 petang. Ia bagi mengelakkan kesibukan keterlaluan masyarakat yang menyebabkan berlakunya banyak masalah sosial. Keutamaan diberikan kepada produktiviti dan kesejahteraan keluarga. Prasarana untuk orang cacat, masyarakat tua dan kanak-kanak perlu diperbanyakkan. Bas percuma juga perlu disediakan untuk kumpulan ini. Juga, imigran asing yang tidak mempunyai kelayakan dan pendidikan yang baik tidak lagi dibenarkan untuk memasuki negara atas apa alasan pekerjaan sekalipun.

4. Ekonomi
Aktiviti ekonomi negara, diumumkan untuk pengetahuan rakyat. Bukan sekadar projek yang akan dilakukan, tetapi juga impaknya terhadap masyarakat, persekitaran dan jumlah sebenar perbelanjaan dan kontraktor yang dipilih. Kita ingin mengetahui mengapa kontraktor itu dipilih dan melihat juga prestasi sebelumnya. Semua ini perlu dilaporkan di dalam akhbar. Dengan cara ini tidak ada lagi bangunan yang runtuh di sana sini, atau projek yang terbengkalai tanpa kita tahu hujung pangkal cerita. Semua orang perlu berani untuk lebih telus.

5. Politik
Semua ahli politik, tanpa mengira aliran menyokong untuk kebaikan rakyat. Mereka tidak berselindung untuk kepentingan parti masing-masing. Pemimpin yang tidak bermoral atau tidak mempunyai prestasi kerja cemerlang untuk rakyat didesak untuk meletak jawatan. Istilah politik wang tidak lagi dijadikan permainan ayat untuk menutup dosa rasuah sebenar. Siapa yang merasuah, atau menerima rasuah akan didakwa. Kita tidak mahu anak-anak kita menyangka politik wang adalah sesuatu yang boleh diterima, sedangkan rasuah perbuatan yang salah.

Kerana semua ini hanya mimpi, aku cuma boleh berharap ia bakal terjadi!

3 comments:

ihsan_huhu said...

fullamak.mimpi national level nih.

ummati ummati nih!

Abang Ben said...

kenapa tinggalkan spiritualiti dalam kenegaraan? Separation of politics and religion?

FakirFikir said...

Abang Ben,
malam ini aku mimpi lain.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails