Yang Ikut

Wednesday, 17 March 2010

Siri kuliah psikologi 1: mengapa disukai

Reactions: 
Mengapa orang disukai? Terima kasih kepada yang memberikan respons bagi tajuk ini sebelumnya. Tulisan ini juga panjang. Sila ambil masa anda.
=======================================

Ramai orang bertanggapan bahawa orang disukai kerana penampilan/tarikan fizikal. Ia penting, tetapi bukan semestinya utama.

Faktor lain yang mempengaruhi orang menyukai orang lain ialah proximity (kedekatan), dan merasa disukai.

Kedekatan

Apakah yang dikatakan kedekatan?

Kedekatan merujuk kepada kekerapan interaksi di antara individu. Ia dikatakan faktor yang paling kuat. Orang yang menarik, tetapi tidak pernah bertemu dengan orang lain tidak akan disukai. Orang yang biasa-biasa sahaja, tetapi kerana kekerapan kita berjumpa, akan dilihat menarik juga akhirnya. Sebab itu, bukan semua sahabat baik kita mempunyai wajah tampan atau cantik. Tetapi mereka disukai kerana kita selalu berjumpa dan berbual dengan mereka.

Orang yang tinggal sebilik di asrama, atau sering melalui pintu masuk yang sama lebih cenderung untuk saling menyukai. Begitu juga jiran yang paling dekat dengan kita akan lebih disukai dibandingkan dengan jiran yang selang beberapa buah rumah.

Ini memudahkan peluang mereka disukai. Sebab itu, kita lihat banyak orang yang bercinta atau berkahwin - biasanya ialah mereka yang pernah kerja dalam satu pejabat, atau belajar di universiti yang sama. Sangat mustahil orang berkahwin dengan orang yang tidak pernah ditemui atau dikenali.

Sekiranya anda berpindah ke kawasan tempat tinggal yang baru - adalah wajar untuk anda selalu ke surau/masjid bagi memudahkan anda dilihat orang. Anda akan lebih disukai berbanding dengan orang yang tidak pernah ditemui orang.

Kedekatan dalam hal ini juga merujuk kepada kekerapan interaksi secara emosi. Bekas pelajar dari Universiti Adelaide misalnya akan merasa cepat mesra dengan mereka yang lulus dari universiti yang sama. Orang juga cepat mesra dengan orang yang datang dari negeri yang sama.

Kedekatan ini jugalah yang selalu dijadikan asas oleh ahli politik. Mereka yang selalu dilihat atau ditampilkan dalam akhbar menjadikan kita merasa mereka itu sebagai orang yang dekat dengan kita. Sebab itu, kalau anda cuba klik laman http://malaysia.msn.com/ anda akan dapati ada nama seorang ahli politik pada bahagian popular search. Kita tidak pasti adakah itu sebahagian dari strategi kedekatan ini, sedangkan logiknya tidaklah banyak isu yang berkait dengan ahli politik terbabit.

Jadi - salah satu cara untuk disukai - ialah menggunakan elemen kedekatan ini. Kita mungkin tidak ada banyak wang untuk mengiklan diri di akhbar, tetapi kita boleh menjadikan kita dekat dengan orang lain dengan cara yang murah. Menaiki bas yang sama pada masa yang sama dengan seseorang yang kita suka, memungkinkan menjadi mesra. Kalau tidak, boleh juga mencipta peluang dengan melalui lorong yang sama di pejabat juga memungkinkan ia membuahkan hasil.

Bagaimana pun, satu hal yang perlu anda tahu - sebagaimana kedekatan boleh menyebabkan kita disukai, ia jua boleh menyebabkan kita dibenci. Banyak orang yang ditembak atau menjadi mangsa keganasan ialah orang sering ditemui.

Untuk baca bahagian selanjutnya klik pautan di bawah.


Nota: tulisan ini boleh digunakan bagi tujuan kebaikan dengan syarat menyatakan sumber rujukan dari laman ini.

2 comments:

ainishamsi said...

jadi betul tak kalau saya cakap ;

kebiasaan mendatangkan keselesaan, keselesaan mendatangkan perasaan suka, perasaan suka mendatangkan minat, minat mendatangkan rasa sayang.. dan seterusnya?

FakirFikir said...

Boleh jadi betul.

Tapi banyak juga orang yang berkahwin - yang sepatutnya lebih banyak kebiasaan, akhirnya tersungkur juga.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails