Yang Ikut

Saturday, 13 March 2010

Alam sedar vs. separa sedar

Reactions: 
Untuk membaca ruangan ini - anda perlu jawab mengikut gerak hati anda. Lihat berapa masa yang digunakan di dalam fikiran anda sebelum menjawabnya.

Soalan BAHAGIAN 1

Soalan 1: Siapakah nama anda?
Soalan 2: Di manakah negeri tempat tinggal anda?
Soalan 3: Apakah jantina anda?


Sekarang cuba jawab pula soalan BAHAGIAN 2 di bawah:

Soalan 1: Apakah nombor telefon keluarga anda di kampung?
Soalan 2: Berapakah poskod kampung anda?
Soalan 3: Siapakah yang duduk di belakang anda ketika di tingkatan 3 dahulu?
Soalan 4: Berapakah nombor plat kereta jiran anda?


Lihat bagaimana caranya otak kita berfungsi. Ia menggelintar maklumat.

Soalan bahagian 1, kita mampu menjawabnya secara pantas. Soalan bahagian 2, walaupun kita tahu jawapannya, tetapi ia sedikit mengambil masa - walaupun mungkin tidak lebih dari 30 saat.

Inilah yang kita katakan alam sedar (Bahagian 1) vs. alam separa sedar (Bahagian 2). Banyak maklumat kita sebenarnya telah disimpan pada alam separa sedar menjadikan kita pelupa dan tidak lulus periksa. Walaupun sebenarnya kita boleh menyimpannya di alam sedar.

Maklumat yang disimpan pada bahagian alam sedar biasanya akan lebih cepat diingat semula. Bagaimana pun, maklumat-maklumat tertentu telah kita simpan pada alam tidak sedar. Kita tahu, tetapi ia lambat untuk diingat semula. Kita tahu bahawa itu kereta jiran kita apabila melihat nombor platnya, tetapi kalau diminta memberitahu apakah nombor plat kereta jiran, kita mungkin tidak mampu.

Dalam peperiksaan, inilah masalah yang selalu dihadapi pelajar. Mereka tahu, tetapi lambat mengimbas semula. Dalam keadaan tertekan oleh masa, mereka mungkin langsung tidak mampu mengingat semula apa yang pernah dibaca.

2 comments:

ihsan_huhu said...

tp kalau lecture pon malas nk g xleh wat ape r

azharjaafar said...

Mungkin tuan biasa duduk dalam bayan.. perkataan yang sama diulang2.. begitu juga dalam majlis bacaan kitab hadis2 fadhail.. hadis yang sama diulang bertahun2..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails