Yang Ikut

Thursday, 25 March 2010

Sampai masanya kita menolong mereka

Reactions: 
Membaca berita berkaitan orang asli di Malaysiakini dan juga jelajah Krenmaut dalam satu programnya, membuat aku bertanya, tidak adakah langkah yang lebih efisien bagi memajukan mereka. Maju dalam erti kata mereka kekal dalam tradisi mereka, tetapi mereka mempunyai peluang terdidik dalam ruang pemodenan. Melihat kepada bangunan surau yang usang, dan gambar rumah yang tidak teratur sudah cukup menceritakan kehidupan mereka.

Tidaklah pula bermakna, untuk memajukan mereka, kita perlu merosakkan hutan mereka. Kita merosakkan sungai, bukit dan tradisi kehidupan mereka. Tidak ada gunanya jika tanah mereka diteroka, bangunan baru dibangun - tetapi mereka kemudiannya kehilangan hak.

Mereka patut dimajukan tanpa menghilangkan identiti mereka. Mereka perlu diberikan pendidikan yang baik. Syarat untuk mereka mendapatkan pekerjaan dalam perkhidmatan awam mungkin perlu dilonggarkan. Begitu juga dengan kouta khas untuk mereka bagi mendapatkan pendidikan tinggi dalam dan luar negara. Tindakan rasional perlu diambil bagi membela nasib mereka.

Kita juga patut berfikir - mengapa tidak ada wakil orang asli dalam parti politik? Bukan wakil sebagai ahli biasa, tetapi wakil pada peringkat tertinggi parti. Sekurang-kurangnya sebagai ahli Majlis Tertinggi. Adakah mereka tidak mempunyai calon yang sesuai. Selama ini, politik kita banyak menjurus kepada perjuangan etnik Melayu, Cina dan India. Jarang-jarang disebutkan perjuangan untuk kaum pribumi itu, khususnya bagi mereka di Semenanjung Malaysia.

Sesuatu harus difikirkan bagi memastikan mereka ada wakil dalam parti politik negara.

Atau, melihat kepada banyak permasalahan yang sedang berlaku kini, mungkin sudah tiba masanya kita mewujudkan jawatan Menteri Orang Asli dan Kaum Pribumi. Sekurang-kurangnya dalam merangka dasar dan polisi negara - ada hal berkaitan mereka boleh dibangkitkan.

Kita tidak boleh membiarkan mereka terjerat dalam perangkap globalisasi ini. Hutan mereka tak punya, bandar pula milik orang lain.

3 comments:

hainur hapis said...

Jazaka Allah Khir

ziarah76 said...

mantap gambar ombak atas tu..

FakirFikir said...

Ziarah76
Itu gambar waktu subuh. Dah ada mat salleh main laut dah waktu tu.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails