Yang Ikut

Tuesday, 16 March 2010

Jangan optimistik dalam semua hal

Reactions: 
Setiap hari - ketika mula memandu di jalanraya, kita tidak pernah akan beranggapan bahawa ada kemungkinan kita akan terlibat dalam kemalangan. Kita akan selalu mengandaikan bahawa hanya orang lain yang akan terlibat dalam kemalangan. Kita mungkin tidak tahu bahawa kemalangan jalanraya berlaku setiap minit, dan salah seorang mangsanya ialah kita.

Apabila mendengar berita ada orang ditimpa sakit teruk, kita tidak pernah pun merasa yang kita juga akan terkena penyakit yang sama. Kita dengan yakin berkata bahawa bukan kita yang akan diserang penyakit kencing manis, walaupun setiap hari kita minum teh tarik. Kita juga mungkin tidak akan diserang penyakit barah walaupun setiap minit kita menyalakan rokok.

Setiap hari -apabila ada berita ragut di kaca televisyen, kita juga selalu menyalahkan mangsa. Kita menyalahkan mereka kerana tidak membawa beg tangan dengan betul, atau sangat suka menunjukkan perhiasan. Kita tidak pernah beranggapan bahawa kita juga ada kemungkinan akan diragut pada satu hari nanti.

Apakah simptom ini? Di dalam psikologi, hal ini kita namakan sebagai "Unrealistic Optimism". Walaupun kita perlu optimistik dalam banyak hal, tetapi adakalanya optimistik inilah yang telah membunuh kita dan banyak manusia di dunia. Tentera Amerika kalah perang di Cuba, Vietnam dan yang terakhir di Iraq ialah kerana sifat ini. Barisan Nasional juga mungkin mengalami kemerosotan pilihanraya lalu kerana terlalu optimistik. Beberapa hari lepas, setelah mendahului 3-0 dalam 20 minit pertama, pasukan gergasi Juventus akhirnya terpaksa seri 3-3 dengan pasukan tercorot, Siena dalam liga Serie A.

Jadi, hal optimistik ini bukanlah hal pelik. Ia menimpa sesiapa sahaja.

Kajian-kajian menunjukkan walaupun separuh dari warga muda Amerika tahu yang sebahagian besar perkahwinan di negara tersebut berakhir dengan penceraian, mereka yakin bahawa ia tidak berlaku terhadap mereka. Gadis-gadis mudanya yang hanya kadang-kadang sahaja memakai kondom, juga percaya bahawa kemungkinan mereka akan terdedah untuk mengandung adalah kecil.

Semua ini adalah gejala unrealistic optimistic. Sebab itu jangan terkejut kalau ramai anak muda kita yang suka merempit di jalanraya, kerana mereka percaya mereka tidak akan mati. Yang menagih dadah juga percaya bahawa hanya orang lain yang akan mengidap HIV. Yang melakukan rasuah pula percaya bukan mereka yang akan ditangkap. Pasangan yang memadu kasih di taman bunga juga percaya bahawa bukan mereka yang akan ditangkap basah.

Semua ini adalah hal optimistik. Jadi, bukan semua hal kita patut optimistik.

Yang berminat membaca buku, sila cari kajian-kajian oleh Lehman & Nisbet.

Nanti kita bincang hal Hitler pula.

1 comment:

ihsan_huhu said...

walaupon aku xkawen lg, aku tau gadis2 xpkai kondom.

diorg makan pil or pkai diaphragm

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails