Yang Ikut

Thursday, 22 April 2010

Sejak bila kita mula berbohong?

Reactions: 
Sebenarnya apabila kita berbual dengan seseorang, atau mendengar ucapan - besar kemungkinan kita sedang ditipu bagi satu-satu perkara. Itu hakikat yang perlu kita hadapi setiap hari - setiap saat.

Thomas Jefferson - Presiden Amerika Syarikat ke-3 pernah berkata:
"He who permits himself to tell a lie once finds it much easier to do it a second and third time, till at length it becomes habitual; he tell lies without attending to it,.." .

Adakah apa yang diucapkan oleh Presiden itu juga berbohong. Mungkin tidak. Kajian psikologi selepasnya membuktikan bahawa manusia lebih mudah untuk berbohong ketika bercakap, berbanding ketika menulis.

Kenapa begitu?

Sebab apabila bercakap - kita cenderung mengubah perkataan kita bagi menyesuaikannya dengan orang yang mendengar. Kita cenderung bercakap apa yang ingin orang lain dengar. Kita telah memasukkan perkataan bohong didalamnya agar ia sedap didengar.

Kita mungkin telah memulakan kata-kata bohong ini lama dahulu. Dari sehari ke sehari, kita mungkin tidak sedar ada sahaja patah bohong dalam perbualan kita. Hingga akhirnya kita tidak sedar lagi bila waktunya kita berbohong.

Kalau orang biasa pun begitu - apatah lagi orang yang memang terpaksa bercakap atau berucap bagi memenangi hati orang lain. Sebab itu, anda jangan bimbang sangat kalau ahli politik tidak menunaikan janji mereka.

1 comment:

jane said...

ayat neh "jangan bimbang sangat kalau ahli politik tidak menunaikan janji mereka"...

sgt stuju !
hahahhahah

suke2 entry neh ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails