Yang Ikut

Wednesday, 7 April 2010

Kita memang sentiasa menjengkelkan

Reactions: 
Kalau kita melihat kepada senario politik tanahair sejak beberapa tahun terakhir ini - terdapat dua perkara utama yang sering dilaporkan. Pertamanya kes saman di antara satu sama lain. Keduanya, kes laporan polis bagi sesuatu isu.

Walaupun dunia demokrasi membenarkan hal itu - saman dan laporan polis, tetapi kecenderungan dua perkara itu bukanlah sesuatu yang baik. Tatkala negara sedang mengalami banyak masalah kes tertunggak yang tidak sempat diselesaikan mahkamah, kita ditimbunkan lagi dengan masalah kes saman.

Begitu juga dengan laporan polis. Negara sedang menghadapi banyak masalah lain. Masalah jenayah, penculikan, masalah sosial dan segala macam isu yang wajar ditangani oleh pihak polis. Bagaimana pun, mereka kini diberatkan pula dengan laporan polis bagi isu yang adakalanya remeh sahaja. Adakah patut kita membuat laporan polis hanya kerana ada ahli politik tersalah cakap atau menyatakan pandangan mereka bagi sesuatu perkara. Sedangkan, banyak hal lain lagi yang patut ditangani.

Sewajarnya - jika benar kita ingin menyaman seseorang atau membuat laporan polis - sewajarnya ia melibatkan isu yang menjejaskan masyarakat. Mengapa tidak ada orang yang menyaman peniaga yang menaikkan harga barang sesuka hati. Atau, kenapa tidak ada orang yang membuat laporan polis melihat ada anak muda merempit siang dan malam dan mengganggu ketenteraman penduduk.

Kini - undang-undang telah dijadikan medium baru mencari populariti. Penyakit sebenar masyarakat tidak sempat kita selesaikan.

Nampaknya kecenderungan bagi kedua-dua hal ini telah dilakukan oleh orang yang ada nama dan berada. Mereka yang berkedudukan ini bijak menggunakan segala ruang yang ada.

Ia adakalanya menjengkelkan.

1 comment:

ismadiyusuf said...

betul tu...apakah penyelesaian kita sebagai rakyat....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails