Yang Ikut

Sunday, 2 May 2010

Selamat hari buruh warga kuli

Reactions: 
Siapa pun kita, kita hanyalah kuli kepada orang lain. Kita mungkin berjawatan besar, tetapi ada lagi orang lain yang lebih besar dari kita.

Dunia para kuli kini semakin dicabar oleh pelbagai masalah ekonomi dunia. Ekonomi sejagatlah yang menjadi majikan kita. Tidak kira apa pun jawatan yang kita pegang, turun naik ekonomi yang menentukan jumlah wang dalam poket kita. Tatkala harga minyak dunia naik, poket kita menjadi kering seketika kerana kenaikan harga barang. Tatkala tiada lagi permintaan untuk industri tayar di Jepun, warga penoreh di Malaysia merungut harga getah jatuh.

Kita boleh berbangga dengan gaji besar. Hakikatnya, gaji besar kita tidak ada apa-apa pun dibandingkan dengan billion ringgit wang untung sehari para pemodal yang kita tidak tahu pun siapa mereka. Kita tidak tahu pun di mana mereka. Adakah semua produk dan perniagaan dalam dunia ini pada akhirnya hanya dikawal oleh seorang manusia? Juga tidak kita tahu. Mereka inilah majikan kita.

Sebab itu - dari hari ke sehari kita berhadapan dengan semakin beratnya dunia pekerjaan. Kita perlu ada kelulusan yang baik, hanya untuk menjadi kuli sahaja. Kita diminta berkerja dengan cepat, kalau boleh 24 jam sehari dan menghasilkan kualiti terbaik. Kita juga diminta agar tidak berkira sangat dengan gaji. Siapa yang menyuruh kita? Mereka ialah ketua kita. Siapa pula yang menyuruh ketua kita? Mereka tentulah ketua kepada ketua kita.

Siapakah sebenarnya ketua kepada ketua kita kepada ketua kita?

Itulah pasaran ekonomi dunia.

Jadi sekiranya anda sedang berkerja, ada jawatan yang besar - jangan bongkak dan takbur. Anda bukan sesiapa. Anda juga kuli seperti kami. Sekiranya anda memang kuli - janganlah pula berkecil hati. Kita semua adalah kuli. Aku, kita, kami dan mereka adalah kuli.

Semua nama jawatan yang diberikan - baik pensyarah, guru, pengurus, pegawai akaun, operator kilang, penyelia, mekanik, pengarah urusan, tukang kebun, pengawal keselamatan - atau apa sahaja hanya untuk menyembunyikan istilah sebenar hakikat pekerjaan kita - kita adalah kuli.

Selamat hari buruh untuk semua warga kuli.

4 comments:

ismadiyusuf said...

...tak pun kuali..

^inas^ said...

selamat hari kuli juga...

ihsan_huhu said...

berbeza kasta kuli

ziarah76 said...

saya kuli

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails