Yang Ikut

Thursday, 20 May 2010

Cerita bunuh diri

Reactions: 
Ini berita pagi ini, sumber Berita Harian.

Suami isteri terjun kondominium selepas bunuh anak
2010/05/20

KUALA LUMPUR: Sepasang suami isteri bertindak nekad dengan terjun dari tingkat 29 sebuah kondominium di Jalan Tun Sambanthan di sini selepas dikatakan membunuh anak mereka yang berusia dua tahun pagi tadi.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Ku Chin Wah, berkata mayat suami isteri yang masing-masing berusia 34 dan 29 tahun itu ditemui orang ramai pada jam 7.30 pagi.

*****************************

Umumnya, nisbah 16 orang daripada 100,000 kes bunuh diri di seluruh dunia. Bagaimana pun, kejadian orang Islam membunuh diri adalah paling rendah berbanding kaum lain.

Seperti di Amerika, kes bunuh diri di Jepun juga tinggi, kira-kira 30,000 orang setahun. Jumlah ini tiga kali ganda lebih tinggi berbanding kematian kemalangan jalanraya.

Bagaimana di Malaysia?

Daripada 251 kes yang dilaporkan di Hospital Universiti tahun 2000-2004, seperti biasa, majoriti yang bunuh diri ialah lelaki. Umurnya di antara 21-30 tahun. Majoritinya kaum Cina. Metod menggantung diri adalah paling popular. Bagaimana pun, kaum Cina didapati lebih cenderung untuk melompat dari bangunan tinggi. Orang India pula cenderung sama ada menggantung diri atau meminum racun.

Apa sebabnya. Sebab paling mudah - tertekan. Tertekannya ini boleh jadi sebab cinta, reputasi, malu, tidak mampu mengawal perasaan dan sebagainya.

Soalan: Sesekali kita jadi ahli psikologi. Berdasarkan pengetahuan anda dari tulisan ini, apakah agaknya bangsa pasangan suami isteri yang terjun dari bangunan itu?

2 comments:

Othman Juliana said...

biasanya sebab hutang~ hutang byk, kasi bunuh dili maaaa..

fitri. said...

bangsa cina mungkin?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails