Yang Ikut

Friday, 21 May 2010

Ahli psikologi boleh tahu orang?

Reactions: 
Dua minggu lalu - aku mengikuti satu kelas. Terserempak dengan seorang pelajar PhD baru dari Malaysia.

Dia bertanya: "Betul ke, orang psikologi boleh tahu (tafsir) orang".

Aku rasa inilah satu mitos yang selalu ada dalam minda kebanyakan orang. Orang mengandaikan ahli psikologi boleh mengetahui orang lain. Ahli psikologi kononnya boleh membaca pemikiran manusia lain.

Hakikatnya tidak. Dengan sepintas pandang, mustahil kita boleh tahu orang lain. Mustahil sebagai manusia kita boleh membaca minda orang lain. Ia hijab yang sangat tinggi.

Sebenar apa yang berlaku, ahli psikologi hanya meramalkan tingkahlaku atau perwatakan seseorang berdasarkan apa yang dipelajari. Misalnya, jika dikatakan bahawa banyak orang Cina cenderung membunuh diri dengan cara terjun dari bangunan tinggi, maka apabila ada kejadian seperti itu, kita akan meramalkan tentulah orang Cina yang membunuh diri. Apatah lagi berlaku di kawasan bandar seperti Kuala Lumpur. Maka telahan itu akan menghampiri kebenarannya.

Seperti juga halnya apabila kita meramalkan seseorang itu alim atau tidak. Kalau kita melihat seseorang itu selalu memakai kopiah putih dan kerap berulang-alik ke masjid, andaian kita tentulah orang seperti ini alim. Itu logik pengetahuan. Hakikatnya belum tentu lagi. Ada yang hanya berlakon sahaja. Banyak yang menagih dadah di tepi jalan di Masjid Jamek juga berkopiah, bahkan ada yang bersorban dan memegang tasbih.

Sebenarnya - ahli psikologi menafsir seseorang berdasarkan simptom atau gelagat.

Misalnya simptom penyakit jiwa. Biasanya orang yang sakit mental akan selalu berjalan berlegar-legar. Matanya juga tidak begitu jernih dan cara gerak mata mereka berbeza dengan orang normal. Jadi - apabila melihat orang seperti itu, tentulah yang pertama kali dijangkakan, orang tersebut mungkin sakit.

Jadi - apa sebenarnya yang diketahui ahli psikologi?

Mereka sebenarnya hanya meramalkan tingkahlaku berdasarkan kajian lalu atau pengetahuan yang ada. Pengetahuan itu didasarkan kepada apa yang dilaporkan dari kejadian yang berlaku di seluruh dunia. Seperti juga doktor. Mereka juga meramalkan pesakit berdasarkan simptom.

Sebab itulah, seperti doktor, ahli psikologi juga perlu menjalankan ujian susulan. Ujian susulan ini boleh jadi dalam bentuk temuduga, sesi kaunseling atau ujian psikologikal lain. Ujian susulan ini pula berdasarkan kepada tanda-tanda sedia ada. Ujian-ujian inilah yang boleh mengesahkan ramalan awal tadi.

Jadi itulah kerja ahli psikologi. Mereka meramal tingkahlaku. Mereka bukannya membaca minda manusia.


Ahli psikologi bukan bomoh. Mereka juga orang biasa seperti kita. Lainlah, kalau ahli psikologi itu memelihara jin yang boleh membisikkannya sesuatu. Itu pun tergantung pula kalau jin itu tidak menipu.

4 comments:

andrew hong said...

betul.sbb sy seorg pelajar psikologi,kta hnya meramal tngkh laku.

eitcha,IM said...

eca pon ade angan2 nak jadi ahli psikologi..hee.. tapi dah tersesat dalam bidang engineering..huhu

Adilah Manaf Celik Vitamin said...

Perkongsian yang menarik. Soalan ini kerap juga berlegar-legar di minda saya. Saya pelajar lepasan SPM dan berminat untuk mengambil bidang psychology. Tetapi information untuk bidang ni di Malaysia agak terhad. Oleh itu, terima kasih atas perkongsian ini ia amat berguna. :)

Petua Awet Muda Dan Cantik Macam Ayu Raudhah

Munirah Muzahir said...

Saya meminati bidang ini... :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails