Yang Ikut

Wednesday, 11 March 2009

Kursus kepimpinan orang muda: siri 1

Reactions: 
Sebelum baca, klik IKLAN dahulu.

Banyak yang baca blog ini ialah orang muda. Yang aku tahu ialah Intan, Aini, Butterflywinlove Imanina, Ihsan dan beberapa orang lagi. Kategori veteran seperti Bentara, Zainol dan Azam tidak termasuk dalam kategori orang muda. Yang lain aku tidak kenal. Mungkin ada yang sedang menggelepar sibuk di universiti, dan ada juga terkejut dengan gaji bulan pertama.

Sebahagian daripada mereka telah menghadiri bermacam-macam kursus dan bengkel. Tujuannya untuk membolehkan mereka jadi pengurus atau pemimpin yang baik (nota: seorang pemimpin tidak semestinya pengurus, yang jadi pengurus kadang-kadang tidak bersifat pemimpin). Banyak juga yang bertujuan memenuhkan koleksi sijil yang entah siapa mahu melihatnya.

Jadi hari ini, aku terasa ingin memberikan kursus kepimpinan secara online. Ia tidak diajar di bilik kuliah atau dalam teks. Tidak juga mungkin ditemui dalam mana-mana kursus sebelum ini.

*************
Situasi 1
*************
Anda baru dilantik sebagai seorang pengurus di tempat yang penuh bermasalah. Kakitangannya tidak bersatu, berkonflik dan tidak percaya di antara satu sama lain. Pihak syarikat merasakan perlu diadakan sesuatu dengan melantik anda sebagai pengurus. Sebagai pengurus, bagaimana anda menanganinya?

Step 1: Hari pertama anda masuk pejabat. Anda jangan lakukan apa-apa. Jangan sesekali tunjukkan taring pengurus anda. Biarkan pekerja anda dengan hal masing-masing. Perhatikan gelagat mereka. Ingat, secara psikologinya mereka juga memerhatikan anda. Tetapi jangan pula berbual-bual atau menunjuk baik dengan mereka pada tahap ini.

Step 2: Hari ke 4 atau 5, panggil satu mesyuarat. Inilah waktunya anda menunjukkan taring anda. Ingat, ini bukan mesyuarat seperti biasanya. Tidak perlu ada minit. Tidak perlu ada nota. Anda perlu berwaspada dengan tempat duduk anda. Anda perlu duduk pada kerusi yang paling besar, duduk di sudut tengah lebar meja dan mesti sentiasa lain dari yang lain (Nota: pemimpin secara prinsipnya berbeza dengan orang bawah).

Jadi anda mulakan mesyuarat pertama anda bukan memperkenalkan siapa anda, sebaliknya meminta setiap pekerja memperkenalkan diri mereka, jawatan, kelebihan dan kekurangan. Minta mereka bercerita dengan jujur apa yang boleh mereka lakukan untuk kejayaan organisasi. Anda adalah orang yang paling akhir memperkenalkan diri (secara psikologinya, mesyuarat anda sudah terbalik dari kebiasaannya).

Mulakan dari kiri ke kanan, atau dari kanan ke kiri.

Apabila tiba giliran anda, anda ceritakan pula diri anda. Tetapi pada bahagian kelebihan dan kekurangan diri, anda bermain dengan ayat psikologi: "Saya tidak mempunyai kelebihan atau kekurangan. Kelebihan dan kekurangan saya ada pada anda semua. Kalau anda semua kuat, saya pun kuat. Kalau anda semua lemah, saya pun lemah. Hadirnya saya di sini ialah kerana adanya anda semua".

Mesyuarat bersurai. Jangan berbincang apa-apa agenda lagi. Itu perlu dilakukan setelah anda menyelesaikan beberapa step lagi. Peringkat ini ialah untuk mengembalikan moral pekerja, bukan bercakap hal agenda.

Sekiranya anda dilantik sebagai pengerusi kelab di universiti misalnya, anda boleh terus memulakan cara ini sebagai satu cara memulakan mesyuarat. Kemudiannya terus membincangkan agenda. Begitu juga kalau anda hanya dilantik sebagai ketua di satu jabatan yang tiada masalah.

Bagaimana pun, dalam konteks tempat kerja yang lebih kompleks dan bermasalah, mesyuarat sepatutnya bersurai selepas sesi ini. Anda boleh menyambung mesyuarat pada waktu yang lain. Ini bagi membolehkan pekerja anda akan bercakap-cakap mengenai anda, dan mula meneka apa akan berlaku selanjutnya (Ini juga sebahagian permainan psikologi).

Bersambung untuk kes 2: Group Cohesiveness

Nota: Anda juga patut rajin-rajin membelek buku apa yang dikatakan pemimpin. Boleh baca buku Gary Yukl atau K.H Blanchard. Yang pertamanya lebih conceptual, keduanya lebih praktik. Training provider yang bersifat komersil juga tidak digalakkan menceduk kaedah ini tanpa pemberitahuan terlebih dahulu.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails