Yang Ikut

Saturday, 21 March 2009

Bila sampai masanya (2)

Reactions: 
Di kampung, seorang jiran aku. Ahmad nama dia. Nama betul. Cerita pun betul. Cerita tahun 1996. Umur dia mungkin sekitar 40-an masa tu. Aku ingat tahun sebab masa itu aku kerja kilang. Dia demam teruk masa tu. Sebab apa dia demam?

Ceritanya begini. Satu malam dia bermimpi. Details dan thrill dia mimpi aku tak dapat nak rasalah, itu dia sahaja yang tahu. Apa yang aku tulis ini mengikut cerita beliau sahaja.

Tapi dia mimpi dia dicabut nyawa. Mati. Selepas mati seperti biasa, ada proses pengkebumian. Ada mandi mayat. Dia nampak keluarga dan orang ramai melawat jenazah dia. Senario macam mana kita melawat jenazah.

Bila semua urusan selesai, dia dikebumikan. Di alam barzakh, dia disoal jawab malaikat. Dia dipalu dan dipukul. Menurut cerita beliau, part yang paling teruk semasa dia di padang masyar. Dia terasa penat sangat berlari ke sana sini bawah terik matahari. Apabila dia pergi kepada kumpulan orang Islam, mereka kata: "awak bukan dari kumpulan kami. Awak patut ke sana, bersama orang-orang Siam. Sebab di dunia awak tak buat amalan kami.". Dia berlari pula kepada kumpulan orang Siam. Kumpulan itu beritahu: "Mat, awak bukan kumpulan kami. Awak orang Islam. Pergi ke sana". Proses berlari ulang alik itu buat dia jadi sangat penat.

Tapi part yang paling dia seram ialah ketika meniti titian Sirat. Dia terjatuh. Akhirnya dia dipanggang dengan pengapit daging. Dibawahnya kawah api. Panasnya hanya dia yang tahu. Dia menjerit. Akhirnya terjaga. Badan dia berpeluh-peluh. Hah, nasib baik hidup lagi.

Pagi itu juga dia ke masjid. Dalam pukul 2 atau 3 pagi. Dia azan di masjid. Ada seorang imam kampung dengar azan tu. Dia tahu ada sesuatu. Lalu dia ke masjid bertemu dengan Abang Mat. Selepas itu, dalam 4 atau 5 hari dia demam. Tetapi dia terus jadi baik. Jadi soleh. Rajin ke surau.

Tahun 2006, 10 tahun selepas bermimpi - dia betul-betul pulang berjumpa Ilahi. Semoga rohnya bersama orang-orang yang soleh. Amin.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails