Yang Ikut

Sunday, 15 March 2009

Ice and speed can kill you!

Reactions: 
Kalau anda berpeluang memandu di satu jalan berliku dari Melbourne ke Mount Buller, destinasi bermain salji, anda akan melihat papantanda yang tertulis ingatan itu. Ia mengingatkan kita betapa jalan yang licin dan kelajuan akan membunuh.

Sebenarnya tidak. Ia bukan ingatan untuk anda memperlahankan kenderaan. Ia adalah ingatan mengenai bahaya dadah.

Ice dan speed mungkin istilah asing untuk kebanyakan kita yang tidak pernah menagih. Ia mungkin tidak diketahui pakcik dan makcik di Felda Trolak Tiga atau di Seberang Takir bahawa kedua-duanya adalah dadah sintetik baru kegilaan umat manusia.

Apabila ada anak remaja berbual-bual mengenai kedua-duanya, kita mungkin membayangkan bahawa perbualan itu lebih menjurus perbualan biasa - misalnya makan ais kacang atau merancang berlumba motor di waktu malam. Sedangkan tidak. Mereka ada agenda yang lebih besar.

Kejahilan itu jugalah membuatkan kita tidak mampu untuk berperang dengan gejala penagihan dadah. Bagaimana pun, untuk menyalahkan pakcik dan makcik di kampung ini juga tidak betul. Teknologi dadah berkembang lebih cepat dari pengetahuan kita. Bukanlah tugas orang kampung ini untuk menyelidikinya. Ia tugas pihak yang berkaitan dengannya - memberikan ceramah di kampung-kampung.

Banyak daripada kita mungkin selalu membayangkan penagih dadah mestilah berpakaian selekeh, tidak terurus, kurus dan bersembunyi di belakang bangunan. Itu mungkin betul bagi kategori penagih dadah 'otai' heroin di lorong belakang Chow Kit Road.

Penagih dadah 'moden' berpakaian lebih kemas. Penagih dadah ectasy misalnya boleh menggunakan dadah sambil membonceng motosikal sahaja. Ia tidak memerlukan kelengkapan seperti jarum, lilin, lighter atau benang. Tidak juga perlu membawa tembakau dan batang rokok. Ia sama mudahnya seperti menelan pil panadol sahaja.

Jangan disangka anak remaja yang berkurung di dalam bilik sebagai sedang belajar. Apabila mereka tidak keluar dari bilik dalam tempoh yang lama, jangan disangka yang mereka kuat belajar. Walaupun kita perlu bersangka baik, sesekali kita juga patut bersangka buruk. Jangan kerana mereka tidak merokok atau berkumpul di belakang semak, "tidak ada apa-apa' yang sedang berlaku ke atas mereka.

Nanti kita kongsi cerita bagaimana ada orang boleh berhenti.

Untuk pengetahuan dadah berkaitan, boleh baca di sini

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails