Yang Ikut

Thursday, 4 November 2010

'Kasyaf' dalam psikologi

Reactions: 
Anda tentu telah membaca berita bagaimana seorang bekas pemimpin masyarakat yang tidak mahu bersalam dengan Datuk Nik Aziz Nik Mat kerana kononnya dia melihat itu ialah tangan syaitan. Kononnya, ia melihat ini bersandarkan kepada kasyaf yang dia miliki. Kita tidak perlu mengulas hal kasyaf ini, kerana ia melibatkan hal agama. Dr Asri sudah mengulasnya di Malaysiakini.

Dalam psikologi - ada hal yang mirip dengan konsep kasyaf dalam Islam, tetapi ia tidaklah serupa. Ia dikenali intuisi. Dalam bahasa mudah, ia adalah gerak hati. Dalam bahasa psikologinya - 'The heart has its reasons which reason does not know'. Dalam bahasa yang kian sulit 'We know more than we know we know'. Atau kita rasa seperti kita tahu, tetapi kita tidak tahu bagaimana untuk memberitahunya.

Pernahkah anda berhadapan dengan situasi intuisi ini?

Adakalanya apabila barang kita hilang, gerak hati kita sepertinya memberitahu bahawa barang itu akan ditemui semula. Kita juga adakalanya terasa seperti peperiksaan yang bakal kita hadapi besok pagi boleh dijawab. Adakalanya ibu kita terasa seperti ada anak-anaknya yang tinggal berjauhan sedang sakit atau ditimpa musibah. Ada perasaan tertentu yang memberikan kita isyarat ini.

Kita tahu, tetapi tidak tahu apa alasan untuk kita berkata begitu. Itulah yang dikatakan intuisi. Bagaimana pun, ingat - ini bukan kasyaf. Ini hanya gerak hati.


Para penemuduga boleh menerima atau menolak seseorang bukan kerana jawapan yang diberikan oleh calon. Adakalanya ia hanya berdasarkan intuisi.

Lebih sepuluh tahun dulu, di Ladang Laka Temin, Bukit Kayu Hitam - seorang polis bantuan telah meminta isterinya membelikan beras dan bahan makanan untuk dibuat kenduri kerana katanya dia akan mati besok hari. Kebesokan harinya dia benar-benar mati. Ini juga mungkin berdasarkan konsep intuisi ini.

Orang yang biasa mencari ikan di musim kemarau - adakalanya ada kemahiran ini. Mereka seolahnya tahu ada ikan haruan di tempat tertentu. Ia berdasarkan 'petanda' tertentu. Tidak semua orang boleh tahu hal ini. Bagaimana pun, kalau ditanya bagaimana mereka tahu, mereka juga tidak tahu.

Para pemain catur, seolahnya tahu kalau mereka menggerakkan buah catur tertentu, lawan mereka akan menggerakkan buah catur tertentu yang menyebabkan mereka bakal kalah. Ini mungkin contoh paling mudah. Konsep intuisi ini dikatakan sebagai pembeza di antara pemain pakar dan novis.

Adakah gerak hati kita selalu betul?

Mungkin ya dan mungkin tidak.

Ada beberapa kajian dalam hal intuisi ini.

Pesakit prosopagnosia - atau mereka yang mengalami kerosakan otak yang tidak dapat dalam membezakan wajah manusia (penyakit buta wajah) , apabila ditunjukkan gambar orang tertentu, degupan jantung mereka didapati meningkat menunjukkan bahawa gerak hati mereka tahu orang yang ditunjukkan. Begitu juga dengan mereka yang mengalami buta blindsight - apabila ditunjukkan bilah kayu, mereka mengatakan mereka tidak nampak apa-apa. Bagaimana pun, apabila diminta meneka sama ada bilah kayu itu menegak atau baring - mereka boleh menjawabnya dengan tepat.

Semua ini menunjukkan gerak hati adakalanya benar. Bagaimana pun, dalam banyak keadaan tidaklah bermakna bahawa intuisi ini boleh selalu digunakan. Ia mungkin hanya berguna untuk diri sendiri, tetapi tidak wajar dimaklumkan kepada orang lain. Apatah lagi, dalam hal yang mungkin menyebabkan kerosakan kepada pihak yang satu lagi.

Ia mungkin hanya untuk diri kita sendiri. Simpan dan diam telahan hati kita itu di dalam hati. Kalau salah pun tidak mengapa.

1 comment:

Ibnu Mutalib said...

kasyaf ~ rujuk ulama sufi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails