Yang Ikut

Sunday, 16 August 2009

Penulisan makalah akademik - Part III

Reactions: 
Bagaimana menulis artikel akademik?

Menulis artikel akademik tidak sama seperti menulis surat cinta atau menulis blog.

Biasanya, seperti kebanyakan penulisan ilmiah lain, ia akan dimulai dengan bahagian pengenalan, metodologi kajian, keputusan kajian, perbincangan, kesimpulan dan batasan kajian. Semua ini perlu dimasukkan.

Aku tidak berhasrat menghuraikan di sini. Aku cuma ingin menulis beberapa hal yang patut sahaja.

Dalam bidang sains sosial, biasanya terdapat kelonggaran dalam penulisan tajuk artikel. Jadi, kita boleh memilih tajuk yang sesuai. Lebih penting - ia kelihatan menarik walaupun isi kandungan artikel mungkin tidak. Misalnya 'Ma(lay)sia theory of job stress'. Kelihatannya seolah-olah kita mahu mengemukakan teori baru. Sebenarnya tidak. Ia hanya ingin membentangkan persoalan 'lay theory' sahaja.

Bahagian pengenalan juga wajar dimulakan dengan kenyataan yang boleh memukau pembaca. Misalnya, 'Di seluruh dunia terdapat laporan yang membimbangkan mengenai gejala penagihan dadah'. Kenyataan seperti ini boleh menarik minat pembaca. Berbanding jika kita tulis dengan ayat begini 'Penagihan dadah adalah perkara lazim di kebanyakan negara'.

Dalam penulisan Barat, mereka biasanya begitu menitik berat kesinambungan di antara satu ayat dengan satu ayat, di antara satu perenggan dengan perenggan lain. Jadi ini juga patut diambil kira dalam penulisan. Kita tidak boleh mengandaikan mereka akan faham dengan apa yang kita tulis.

Ayat-ayat seperti 'Interestingly, unfortunately, luckily' biasanya boleh digunakan dalam penulisan sains sosial, tetapi tidak penulisan laras sains. Bidang sains biasanya tidak menggalakkan penggunaan ayat sebegini, dan penulisannya juga perlu ringkas dan berfakta. Tidak boleh dimasukkan terlalu banyak ayat-ayat berbentuk pengadilan penulis dalam laras sains.

Untuk bidang sains, ada baiknya anda tanyakan hal ini kepada Sdr Ben Krenmaut yang khabarnya akan membuang huruf "S" di depan ayat "Sdr" tidak berapa lama lagi. Tahniah Bro!

Bergantung kepada bidang anda, kita juga biasanya boleh menggunakan istilah "I" atau 'We' dalam penulisan akademik Barat. Bagaimana pun, dalam konteks Malaysia - kita tidak boleh menggunakan istilah "Saya" kerana ia akan menyebabkan tulisan itu menjadi bentuk pandangan pribadi, dan bukan lagi akademik. Hal ini hanyalah disebabkan percanggahan budaya.

Selain penggunaan ayat, panjang artikel juga diambil kira. Penulisan kertas persidangan biasanya lebih pendek berbanding dengan tulisan jurnal. Jadi, dalam hal ini - kita juga perlu mempertimbangkan untuk menghadkan penggunaan petikan (citation). Semakin banyak petikan, bermaksud ruang kita menulis semakin pendek kerana terdapat halaman yang perlu digunakan bagi memuatkan bibliografi.

Setelah siap menulis, anda sewajarnya menghantarkannya kepada dua orang teman baik anda untuk membacanya. Biarkan mereka memberikan kritikan yang pedas dan bernas terhadap tulisan tadi.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails