Yang Ikut

Monday, 27 April 2009

Bahasa yang pupus

Reactions: 
Nota: Sebahagian artikel ini ditulis untuk satu buletin yang bakal diterbitkan oleh anak-anak Melayu di Adelaide. Kandungan di dalam tulisan ini belum lagi diedit bagi tujuan terbitan.

Marie Smith Jones adalah satu-satunya manusia yang tahu berbahasa Eyak, satu daripada di 20 bahasa yang ada di Alaska. Di West Kimberley, satu tempat di Australia Barat - hanya 2 orang sahaja lagi yang diketahui fasih berbahasa Warrwa. Di selatan Vanuatu, hanya ada 6 orang tua sahaja yang dikatakan tahu berbahasa Ura.

Di tempat yang lain - Tefvic Esenc adalah manusia terakhir yang tahu bahasa Ubykh, bahasa yang pernah dituturkan di wilayah Caucasia (Russia). Kematian beliau pada tahun 1992 di Turki menutup sejarah bahasa Ubykh. Masyarakat Ubykh, yang rata-ratanya adalah umat Islam banyak yang dibunuh ketika pendudukan Russia sekitar 1860-an ke atas Wilayah Caucasia. Sebahagian daripada mereka berpindah ke Turki - negara yang tidak membenarkan penggunaan bahasa minoriti yang lain. Kematian Tefvic bukan sekadar menamatkan sejarah hidupnya, tetapi mematikan juga bahasanya.

Ini bukanlah cerita dongeng. Hal ini ditulis oleh Suzanne Romaine, seorang Profesor pengkaji bahasa dari Oxford University.

Begitulah pengakhiran sejarah bahasa apabila manusia tidak lagi bertutur, atau tidak ada yang menuturkannya. Apabila bilangan penutur semakin berkurangan, atau tidak ada lagi generasi muda yang tahu menggunakan satu-satu bahasa, maka kecenderungan untuk satu-satu bahasa lenyap semakin tinggi.

Jadi tidak hairanlah, Michael Krauss - seorang sarjana bahasa yang seringkali dirujuk namanya - meramalkan separuh daripada 6,000 bahasa yang ada di dunia hari ini akan pupus dalam tempoh satu abad lagi. Satu abad bukanlah tempoh yang lama - ia cuma 100 tahun. Sekarang ini pun, 90 peratus daripada 250 bahasa yang digunakan penduduk asli Australia sudah dilupakan dan sedang kepupusan. 20 daripada 175 bahasa di Amerika sudah lenyap sepenuhnya. Di Alaska, hanya tinggal 2 bahasa yang masih digunakan, 18 bahasanya yang lain sudah lenyap. Sebenarnya banyak lagi bahasa lain yang sudah lenyap.

Ethnologoue menganggarkan terdapat 204 bahasa yang dituturkan oleh kurang dari sepuluh orang, 344 bahasa oleh 10-99 orang, 548 bahasa yang dituturkan oleh lebih sedikit dari 99 orang. Kalaulah andaian ini benar, bermakna semua bahasa ini bakal pupus.


Bahasa Melayu, pengaruh dan rasa rendah diri

Bagaimana pula dengan kedudukan bahasa Melayu? Adakah ia bakal lenyap juga. Kita tidak mampu menjawabnya sekarang.

Sebenarnya bahasa Melayu bukanlah bahasa yang kerdil seperti yang ditanggap sesetengah orang. Dianggarkan, menjelang tahun 2050 akan terdapat 10.5 juta manusia yang bahasa ibundanya ialah bahasa Melayu. Itulah ramalan yang dibuat oleh David Graddol, seorang sarjana bahasa. Ia berada di tempat ke sepuluh dalam senarai bahasa utama dunia.

Bahasa Melayu dituturkan di Malaysia, Thailand, Filipina, Brunei, Indonesia dan Singapura. Bahasa Melayu juga dituturkan di Sri Lanka, Pulau Cocos dan Afrika Selatan. Bagaimana pun, bahasa Melayu yang dituturkan di Sri Lanka kini tersenarai dalam kelompok bahasa yang bakal pupus kerana semakin kurang bilangan generasi mudanya yang menggunakan bahasa Melayu. Ia bukan aneh kerana penutur bahasanya hidup sebagai kelompok pengguna bahasa minoriti.

Sesuatu yang mungkin tidak kita tahu - bahasa terbesar dunia bukanlah bahasa Inggeris. Ia cuma bahasa yang digunakan di banyak buah negara. Bahasa terbesar ialah bahasa Mandarin (dituturkan kebanyakan masyarakat Cina) dengan jumlah penuturnya melebihi 873 juta. Penutur asli bahasa Inggeris hanyalah sebanyak 309 juta orang sahaja, lebih rendah dari pengguna bahasa Sepanyol yang jumlahnya lebih 322 juta manusia. Sehingga abad ke-16, bahasa Inggeris tidak pun diketahui oleh orang di luar Kepulauan British. Bahasa Inggeris hanya muncul di dunia luar selepasnya kerana faktor penjajahan dan perdagangan.

Bagaimana pun, kerana bahasa Inggeris itu dipakejkan bersama dengan kegilaan manusia dengan makanan segera McDonald, minuman Coca-Cola dan filem Hollywood, maka kelihatannya bahasa Inggeris itu sangat besar. Kekaguman melampau terhadap bahasa Inggeris itulah yang menjadikan kita kadang-kadang terlupa bahasa sendiri.

Jadi, apabila ada pihak yang begitu ghairah dengan bahasa Inggeris sebagai bahasa pendidikan di negara yang majoritinya berbahasa Melayu, kita berasa seolah-olah ada sesuatu yang tidak kena dengan fahaman seumpama itu. Tidak pasti adakah kecenderungan itu kerana kita pernah dijajah oleh bangsa Inggeris - menjadikan kita berasa hidup ini tidak sempurna kalau tidak tahu berbahasa Inggeris. Tidak juga dipastikan apakah ini adalah kerana simptom rendah diri (inferiority complex) psikologi orang Melayu.

Rasa rendah diri itu dapat dilihat daripada sifat malu dan sesetengah daripada kita yang berasa tidak setaraf apabila bergaul bersama dengan orang yang pandai bahasa Inggeris. Ada juga berasa bimbang untuk menghadiri temuduga kerana takut disoal-jawab dalam bahasa Inggeris. Tidak kurang juga yang merasakan orang yang pandai bahasa Inggeris lebih bijak dan pintar. Semua ini adalah simptom rendah diri yang menyebabkan bahasa Melayu semakin hari dianggap tidak lagi bernilai komersil dan mempunyai status yang tinggi.

Sepatutnya kita berasa bangga dengan bahasa kita. Penutur bahasa Melayu hampir sama banyaknya dengan penutur bahasa Jerman. Itulah yang patut kita perjuangkan. Tugas ini menjadi tanggungjawab kita semua - bukan hanya mereka yang tergolong sebagai kumpulan pencinta bahasa. Membangunkan bahasa mungkin lebih penting daripada membangunkan bangunan dan memperbanyakkan jalanraya. Kita boleh mengupah orang luar mendirikan bangunan yang cantik, tetapi kita tidak boleh membayar orang lain untuk memperteguhkan bahasa kita.

Jika bukan kita yang berusaha untuk mengembangkannya, siapa lagi yang akan melakukannya untuk kita. Sekarang kita mungkin tidak merasa apa-apa. Seribu tahun lagi, mungkin akan ada lagi pengkaji yang datang mencari siapakah manusia terakhir yang tahu bahasa kita. Tidak mengapalah, waktu itu kita sudah tidak ada untuk melihat semua itu.

7 comments:

Muhammad Teja said...

salam,
abang, boleh buat sambungan tak untuk artikel ini? baguslah. harap-harap, dengan input yang lebih, kita dapat menyedarkan pembaca.

-ketua pengarang ketupat-

FakirFikir said...

Sedang diuruskan. Insyaallah.

ihsan_huhu said...

so kl aku kawen ngn awek blonde n jadik PR kat sini.. nnt anak2 aku xckp melayu.. kre aku menyumbang ke arah kepupusan ke?

so nk kne carik blonde yg ckp melayu r nih...aiseh

RdhanZ said...

salam. tahniah, anda dapat anugerah!

Muhammad Teja said...

salam abang awang.

saya ingin menyampaikan makluman yang ramai yang teruja membaca artikel abang ini di dalam ketupat. Terima kasih kami ucapkan dan tahniah juga. (Saham Ketupat naik kot. hehe). Kami mengalu-alukan penulisan abang untuk edisi Ketupat seterusnya.

Terima kasih.

FakirFikir said...

Nanti kita tulis bab lain pula. Bab Melayu juga.

Anonymous said...

awal yang baik

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails