Yang Ikut

Tuesday, 29 December 2009

Tahun berubah, adakah manusia berubah?

Reactions: 
Tahun 2010 bakal mendatang. Umur anda akan bertambah. Umur kita semua akan berubah. Adakah kita akan berubah? Ini bukan persoalan sama ada anda akan berubah menjadi kaya, atau bertambah miskin. Juga bukan pertanyaan sama ada anda akan bertambah alim, atau bertambah jahil.

Kali ini kita berbincang hal psikologi personaliti. Kita mulakan soalan sama ada personaliti manusia akan berubah dengan perubahan umur?

Banyak pandangan mengenai hal ini. Ada yang berkata bahawa personaliti manusia kekal tidak berubah. Ada yang berkata bahawa dengan perubahan umur, personaliti manusia akan mengalami perubahan.

Salah satu pandangan yang masyur dalam personaliti manusia ialah Big Five Personality. Anda boleh menggogle kalau anda berminat dengannya. Dikatakan bahawa manusia itu dilahirkan dengan beberapa type personaliti. Kita akan dominan dengan salah satu daripadanya:

i) Neuroticism (N)- Orang yang tinggi dengan personaliti jenis ini biasanya mempunyai emosi yang tidak stabil, bimbang, rasa tidak selamat, celaru dan seumpamanya. Orang yang rendah personaliti ini pula lebih tenang, rasa selamat dan relaks.

ii) Extraversion (E) - Orang yang suka bersosial, suka bercakap, mementingkan manusia, optimis dan sebagainya. Sebaliknya, mereka yang rendah type ini lebih menyendiri, pendiam dan mementingkan tugas.

iii) Openess (O) - suka meneroka, kreatif, berimaginasi, minat yang pelbagai dan tidak tertutup. Sifat terbalik untuk personaliti ini ialah tertutup, konvensional, kurang analitikal, tidak mempunyai pandangan luas dan sebagainya.

iv) Agreeableness (A)- Orang jenis ini lebih berhati lembut, suka memaafkan, menolong, lebih dipercayai dan berterus terang. Ia berbeza dengan sifat yang terbalik dengannya, lebih sinikal, ragu-ragu (suspicious), tidak dapat memberikan kerjasama, suka memanipulasi dan sebagainya.

v) Conscientiousness (C) - manusia yang berorganisasi, kuat berkerja, disiplin diri yang kuatbercita-cita tinggi dan sebagainya. Sifat yang bertentangan dengannya ialah tiada matlamat hidup, malas, lalai, suka berfoya-foya dan sebagainya.

Apa sifat anda? Anda sendiri yang tahu mengenai diri anda. Anda mungkin memiliki beberapa personaliti ini. Bagaimana pun, ia akan bergantung kepada sama ada anda tinggi atau rendah bagi personaliti tertentu. Itu sahaja.

Walaupun sering dikatakan "the child is father of the man" - atau dalam erti kata lain, manusia dilahirkan dengan personaliti tertentu - yang dibawakan langsung oleh biologi, tetapi kelihatannya personaliti manusia berubah juga.

Mungkin ada trait tertentu yang dibawa sepanjang hayat, tetapi kajian menunjukkan bahawa personaliti manusia hanya kekal dalam jeda masa yang pendek, tetapi dalam tempoh yang panjang ia boleh mengalami perubahan.

Personaliti juga kelihatannya lebih stabil apabila kita semakin meningkat usia, berbanding ketika kita remaja. Kajian-kajian misalnya mendapati manusia berusia muda lebih cepat pemarah berbanding dengan orang yang berumur, yang lebih cool dan relaks. Remaja belasan tahun dan awal 20-an misalnya dikatakan lebih beremosi, memberontak dan sebagainya. Tetapi, dengan peningkatan umur, personaliti manusia kelihatannya beransur berubah.

Satu kajian ke atas kumpulan wanita telah dilakukan pada tahun 1960 di California, dan ia diulang lagi ke atas kumpulan yang sama pada tahun 2000. Didapati bahawa kumpulan ini mengalami perubahan pada personaliti A dan C. Ini membuktikan bahawa sifat manusia berubah dengan pertambahan umur.

Adakah anda sudah berubah? Adakah rakan-rakan anda juga sudah berubah?

Sebab itu, kadang-kadang apabila berjumpa dengan teman-teman lama, kita cuba menegur mereka dengan membuat lawak bodoh seperti zaman kita masih bersekolah. Malang sekali, mereka memandang kita dengan cara yang aneh sekali, menjadikan kita kelihatan sangat bodoh. Kita sangka mereka masih orang yang sama. Nampaknya tidak.

Ada pula yang sejak kita kenal mereka dari sekolah rendah, sampai kita dewasa dan beranak-pinak, cara mereka melayan kita masih seperti dulu. Masih menunjukkan sikap brutal dan tanpa skema. Kita anggap ini manusia hebat apabila masih boleh menyepak punggung mereka sekali dua walaupun mereka sudah menaiki BMW dan berbini cantik. Ini sahabat sepanjang zaman yang mungkin tidak banyak yang kita miliki lagi.

Ada pula sahabat kita yang tidak mengalami perubahan. Masih cool dan blues. Tetapi kita pula yang berubah menjadi sombong, berasa besar diri dan hebat sangat. Walaupun gaji bulanan yang kita perolehi hanya RM 1400 - tidak cukup pun untuk membeli seekor kerbau jantan.

Jadi jangan marahkan sahabat anda, atau diri anda - tetapi itu mungkin sebab perubahan personaliti. Kita harus bersangka baik.

Jadi kita tunggu tahun 2010. Adakah kita akan berubah. Adakah orang sekeliling kita juga berubah.

Aku? Aku tetap semacam ini.

4 comments:

ihsan_huhu said...

jgn malu2 utk menyepak bontot aku bile aku dh berBMW dan berbini cantik nanti

hahahaha

Al-Guz said...

yg jelas kita beruban lebih awal

hainur hapis said...

http://blogkarkun.blogspot.com/

mangkuk statik said...

Personaliti berubah bila tahun berlalu? Caitt!! Aku tak kisah pon!
Asalkan aku tidak berubah dari status "sanggat hensem" kepada "hensem sahaja" sudahlah.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails