Yang Ikut

Monday, 1 December 2008

Nak jadi kaunselor?

Reactions: 
Ini gambar tempat aku selalu (atau tak selalu) datang untuk melakukan kerja-kerja mengaji. Kerja kami kat sini cuma untuk mengkaji bidang-bidang yang seperti tertera di papan tanda tersebut. Oh ya. Ada satu lagi. Ada juga yang mengkaji 'orang tidur' atau "Sleep Research'. Aku tak pasti sama mereka mengkaji orang tidur, atau pengkaji itu yang tidur!

Di dalam ofis ini ada 2 orang Profesor dan 2 orang pensyarah dalam bidang stress. Mereka stress tak? Hah, selagi bernama 'orang' tentu stress. Kucing pun stress tengok tikus-tikus semakin besar. Nak makan pun tak berani. Ini kan pula manusia yang hidupnya dikacaukan kenaikan harga petrol dunia dan turun naik matawang.

Kita selalu keliru di antara ahli psikologi dan kaunselor. Orang ingat setiap yang bergelar 'psychologist' boleh juga kaunseling orang yang tak betul atau bermasalah. Belum tentu lagi. Hendak jadi kaunselor, kena ada kursus-kursus dan ujian tertentu. Kaunselor juga sebahagian dari ahli psikologi. Tapi mereka mengkhusus dalam bidang untuk mendengar masalah orang dan kemudiannya beri cadangan apa yang patut. Aku pun tak pasti. Aku bukan kaunselor. Tak pernah pun ikuti apa-apa subjek berkaitan kaunseling. Nak tahu boleh singgah di web site ini.

Di Malaysia sekarang - ada trend yang bukan kaunselor pun nak mengkaunseling orang. Tak percaya, buka suratkhabar. Asal glamour sikit, dan lemah lembut pun boleh dapat kolum dalam suratkhabar untuk nasihat masalah muda mudi. Cadang itu, cadang ini. Ini tak boleh. Kaunselor ada etika. Macam doktor juga. Macam jurutera juga. Ia jawatan yang kena ada tauliah. Kalau semua pakai hukum 'asal boleh", nanti bomoh jual ubat tepi jalan pun mengaku dia kaunselor. Tak kesian ke kat kaunselor. Nanti mereka nak kerja apa?

Mahal tak gaji ahli psikologi ni? Kalau di Barat mahal. Besar dan lumayan. Kalau di Malaysia? Jangan tanya. Tak ada pun jawatan hakiki yang bernama 'psychologist' di Malaysia. Kalau ada pun mungkin di syarikat besar. Ada tak website untuk ahli psikologi di Malaysia? Ada tapi gamaknya mereka sibuk sangat kot. Tak percaya cuba klik ini. Nak update pun tak sempat.

Apa ahli psikologi buat? Macam-macam. Tergantung bidang. Ada yang kaji orang stress di tempat kerja, ada yang buat 'organizational diagnosis', ada yang kaji mental dari aspek klinikal, ada yang kaji hanya budak-budak sekolah dan macam-macam. Nak tahu lebih-lebih, baik meng'google' dalam internet.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails