Yang Ikut

Saturday, 6 December 2008

Apa politik wang?

Reactions: 

Tun Mahathir dalam Che Det ada cakap fasal politik wang. Dalam suratkhabar pun cakap hal politik wang. Di warung kopi, di dalam teksi pun orang cakap hal politik wang. Apa benda ni? Mengapa ada politik wang dalam politik kita? Hari ini kita pun nak ulas fasal politik wang.

Kenapa wang, dan bukan daun kayu? Mudah sahaja puncanya. Tak payah nak buka buku sains politik karya Dorothy Pickles atau HD Laswell yang budak-budak universiti selalu pakai. Lihat balik tujuan masuk politik. Sekarang ini politik dah jadi 'kuda' orang buat duit. Mana ada orang masuk politik untuk daun kayu. Sebab itu tak ramai yang nak bercakap fasal bangsa, fasal agama atau fasal budaya. Sekarang yang banyak nak berebut kuasa politik ini - yang nak jadi kontraktor. Yang berniat baik dah berkurang. Kalau ada pun nanti kalah. Itu masalahnya.

Kaya sangatkah orang politik ni sehingga mampu bagi duit kat orang untuk undi dia? Hah. Belum tentu kaya. Belum tentu duit dia. Ahli politik banyak fungsinya. Ada yang hanya berfungsi sebagai 'badut'. Dia hanya pelakon. Yang bagi duit mungkin orang lain. Jadi 'invisible hand' inilah yang jadi pelabur. Dia mungkin tak melabur hanya untuk seorang ahli politik - mungkin dua atau tiga. Itu tak kisah. Bisnis beb!

Orang tak nampakkah orang itu bagi? Nampak pun apa salahnya, itukan sedekah. Tak nampak lagi bagus. Nak buat tak nampak senang sahaja. Si pelabur@invisible hand ini suruh office boy dia serah di kaunter hotel kelas 5 bintang, minta si anu-anu turun ambil. Itu yang high kelas. Yang kelas kampung, transaksi boleh buat sambil berselisih kereta sahaja. Si anu-anu ini bukanlah orang terkenal pun. Budak sangat lagi. Jadi si anu-anu ini pula nanti bahagi-bahagi dekat ejen tak rasmi untuk hulur-hulurkan wang tadi. Dia mungkin beri sambil berbisik, undi si Anu tau. Jadi tak ada siapa yang nampak pun.

Jadi - siapa yang berpolitik wang ni? Mungkin si Anu yang berpolitik tak tahu pun ada orang tolong beri duit bagi pihak dia. Atau si Anu buat-buat tak tahu. Atau si Anu memang tak nak ambil tahu. Yang penting kerjaya politiknya naik terus. Biar melonjak dan mencanak. Jadi ketua cawangan boleh dapat projek kelas F. Nanti banyak contact. Semua orang kenal. DO pun dia tak hairan. Si Pelabur boleh jadi tukang supply simen. Apatah lagi kalau dah jadi ketua bahagian. Silap-silap nanti dapat kerusi.

Kalau begitu siapa yang untung? Banyak yang untung. Si Anu untung, Si Pelabur untung. Si Anu-anu yang bahagi wang pun untung juga. Silap-silap dapat banyak dari banyak puak.

Hah! Kalau semua untung apa masalahnya? Masalahnya orang politik tak begitu pandai lagi bercakap soal bangsa, soal agama, soal budaya. Bimbang nanti mereka hanya pandai cakap soal duit.

1 comment:

zainulm said...

Fakirfikir...sapa dia Chedet cuit2 dlm blog dia... 'apeletojadi' bhs hindustant... virus rahsuah... parah2...depa pakai komsep 'tangan yang memberi baik lebih baik dari yang menerima' kot.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails