Yang Ikut

Monday, 22 December 2008

Moonta Bay - part 2

Reactions: 

Selepas siap berkemas-kemas, kami meninggalkan Moonta Bay. Mengikut jalan ke arah Wallaroo. Ia pekan pinggir laut yang cantik, bersih dan kemas. Sebenarnya tidak ada tempat di sini yang tidak bersih. Mungkin sebab manusia kurang, atau juga sebab tamadunnya yang maju. Sepanjang jalan ke sana, kita akan melewati ladang gandum seluas mata memandang.


Pekan ini kecil sahaja. Sebesar pekan Kodiang. Tidak banyak yang ada. Ada sebuah muzium maritim, bank dan beberapa kedai kecil lain. Di kelilingi taman perumahan. Ada juga satu kuarter untuk kelasi yang bersara. Selain pelancongan dan aktiviti perikanan, pekan ini hidup dari aktiviti gandum. Ia boleh digambarkan oleh kilang besar itu. Anda boleh juga menggoogle "AusBulk' untuk melihat apa aktiviti syarikat atau kilang ini.


Ada sebuah jeti panjang di sini. Tidak seperti jeti lain, jeti ini merupakan tempat penyaluran gandum yang disimpan di sebuah kilang besar di sini. Aku tidak pasti sama ada gandum itu disalurkan dari kilang itu ke kapal di laut, atau ia disalurkan dari arah laut ke kilang itu. Mungkin kedua-duanya. Anda boleh melihat gambar saluran seperti paip itu di dalam gambar.


Selepas sesi bergambar, kami meneruskan perjalanan ke Adelaide. Pulang untuk melupakan kegagalan trip memancing kami. Tunggu trip yang lain - di tempat yang lain.


*Nota: Itu bukan gambar aku.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails