Yang Ikut

Wednesday, 3 December 2008

Merokok hanya merosakkan telinga?

Reactions: 
Bekalan sudah sampai! Jika anda mahu ke Adelaide, sila bawa sekartun rokok Marlboro atau Dunhill. Sediakan payung sebelum hujan.

Mengapa ni? Adakah rokok di Adelaide ini tiada kualiti? Atau rokok tidak dijual di kedai-kedai?

Sebenarnya bekalan rokok di Adelaide jauh dari cukup. Belum lagi terdengar ada kedai yang mogok atau kehabisan stok. Berlambak-lambak rokok yang ada. Selain jenama yang biasa kita dengar, ada juga Holiday, Winfield, King, Peter Jackson dan macam-macam. Ada juga kedai yang hanya menjual rokok seperti SmokeMart. Lighter termurah seperti Cricket sampailah kepada Zippo yang paling mahal. Semuanya ada di sini.

Tapi - itulah perokok. Mereka cuma bising bila harga petrol naik. Mereka diam, kelu dan bisu bila harga rokok naik. Dengan harga AUD10 sebungkus bagi jenama seperti Dunhill, Marlboro atau Benson & Hedges, anda sebenarnya boleh memasukkan 10 liter petrol ke dalam kereta. Ia boleh membawa anda turun naik Adelaide Hill bagi memetik cherry beberapa kali. Malah, mungkin anda boleh memandu sampai ke Monarto Zoo di Murray Bridge bagi melihat cheetah dan unta.

Dengan nilai AUD10 bagi sekotak rokok sehari, maknanya kita boleh menabung sebanyak RM30 sehari menjadikan jumlah terkumpul sebanyak RM900 sebulan. Ini membolehkan anda membeli seekor anak lembu sebulan. Kalau setahun, anda akan mempunyai 12 ekor lembu. Kaya bukan?

Walau apa pun - bagi perokok sejati - hanya ada satu bahaya. Merokok hanya merosakkan telinga. Ia tidak menjejaskan organ lain seperti banyak diperkatakan. Apa tidaknya - isteri anda akan terus berleter sepanjang hari!

Kami juga tidak pernah melihat orang yang tidak merokok membeli seekor anak lembu setiap bulan, atau turun naik ke Adelaide Hill berkali-kali.

3 comments:

Abang Ben said...

biasanya perokok ada cita2 nak berenti merokok. Alhamdulillah. Moga tercapai cita2...

tapi kalau perokok TAKDE cita2 nak berenti... aku ucapkan INNALILLAH...

selamat merokok (kalau selamat le... hehehe...)

FakirFikir said...

Kata perokok ..No Comment

mizi said...

Wa caya sama lu boss...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails