Yang Ikut

Tuesday, 19 January 2010

Rekod apa lagi?

Reactions: 
Beberapa tahun dahulu, sebuah universiti utama negara mencipta Malaysia Book of Records kerana kejayaan membakar satay terpanjang dunia. Universiti yang sama juga mencipta rekod lain melilit bendera Jalur Gemilang terpanjang di dunia. Semalam, ada satu lagi rekod dunia dibuat oleh sebuah universiti swasta - membina logo dengan 30,000 biji apam.

Apakah yang sedang berlaku?

Adakah kita sudah ketandusan idea dengan mencipta rekod baru yang tidak ada kena mengena dengan iklim akademik. Melilit bendera terpanjang dunia atau mengatur berapa panjangnya satay yang dibakar tidak memerlukan pemikiran yang besar. Kita boleh mengupah kilang mencetaknya, kemudian melilitnya. Bukan sekadar satu kawasan universiti, bahkan kita boleh mengelilingi negeri. Begitu juga dengan satay.

Sekiranya universiti meneruskan keghairahan dengan rekod seperti ini - jangan terkejut satu hari nanti akan ada rekod roti canai terbesar, karipap terpanjang atau apa saja. Ia tidak membantu keghairahan pelajar berfikir secara inovatif, sebaliknya hanya memikirkan apa yang terpelik yang boleh dilakukan bagi mencipta rekod.

Sebenarnya - dunia akademik tidak memerlukan rekod keajaiban seperti ini. Ia tidak membantu mencetuskan daya fikir pelajar. Yang kita mahukan ialah kajian terhebat. Yang kita mahukan ialah penemuan baru dunia teknologi. Yang kita mahukan ialah formula yang memberikan manfaat kepada manusia. Sekalipun ia mungkin tidak dilakarkan dalam sebarang rekod, ia lebih baik. Inilah yang kita harapkan dengan adanya universiti dan institusi pendidikan. Universiti membina tamadun manusia. Itulah hasrat kita.

Rekod aneh seperti itu harus diberikan kepada pelajar sekolah. Biar mereka tahu bagaimana caranya berinterkasi dengan badan antarabangsa. Biar mereka terdidik dengan cara berorganisasi atau berkumpulan.

Universiti - perlu kembali kepada tugas asalnya.

1 comment:

Hasni Bin Hashim said...

suruh depa pikiar camana nak buat air yang masuk ke sungai dari kawasan dari kawasan perumahan/kilang/etc.. turn to clean water b4 masuk

just create a small technology to convert.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails