Yang Ikut

Wednesday, 23 December 2009

Ahli politik, pelakon dan penghibur

Reactions: 
Apa bezanya ahli politik, pelakon dan penghibur?

Ahli politik sering melakonkan watak dengan berkesan. Mereka melakonkan watak sebagai pejuang atau pemimpin. Mereka hebat berpidato. Mereka adalah insan mulia. Mereka mesra dan baik dengan orang bawah. Mereka bercakap soal moral. Mengajak manusia berbuat kebaikan dan kebajikan. Sebaliknya, mereka adakalanya menjadi manusia curang. Merekalah yang terlebih dahulu melakukan apa yang tidak patut dilakukan. Mereka mendapatkan apa yang sepatutnya didapatkan orang bawah. Jika ada habuan, mereka boleh melompat ke sana sini. Tetapi, itulah hakikat lakonan.

Ahli politik yang gagal melakonkan watak sesuai dengan persekitarannya, tidak akan kekal lama. Mereka akan jatuh dan tidak bangun lagi.

Pelakon - mereka bukan ahli politik. Tetapi mereka juga boleh melakonkan semua watak. Mereka boleh melakonkan watak ahli politik, pemimpin yang hebat, isteri yang taat, orang alim yang warak, atau apa sahaja. Mereka juga boleh menjadi ustaz dan berceramah di kaca tv. Itu tugas mereka sebagai pelakon. Kalau gagal melakonkan watak, mereka akan diketawakan dan hilang mata pencarian. Mereka akan dilupakan.

Apa yang menjadikan ahli politik dan pelakon sama? Kedua-dua mereka bermain wayang. Cuma pentasnya berbeza. Kedua-duanya sangat menghiburkan.

2 comments:

alien said...

setuju..
yg berbeza adalah pentas dimana mereka tunjuk bakat..

ihsan_huhu said...

pelakon muda yg cantik dan ahli politik yg kaya saling mengorati antara satu sama lain

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails