Yang Ikut

Saturday, 26 September 2009

Siapa nak join?

Reactions: 
Sabtu yang sejuk.

Hari ini cuma duduk di rumah. Due date untuk upload journal ke dalam sistem sebelum besok malam. Seperti biasa, hujung minit baru hendak membuat apa yang patut. Mungkin itulah yang beza manusia dengan haiwan. Haiwan tidak ada due date macam kita. Mereka bergerak ikut naluri, ikut cuaca. Tidak ada tarikh. Tidak perlu plan.

Seminggu dua lagi - kalau tak ada ribut debu - aku rencananya akan adakan satu bengkel leadership untuk satu group pelajar. Seperti biasa, ia program free of charge. Ia juga program kecil-kecilan sahaja. Sekadar berkongsi cerita suka duka kepimpinan organisasi. Siapa yang berhajat nak jadi assistant boleh beritahu aku.

Aku juga ada plan nak conduct program "Kaedah Menghafal" di Adelaide ini. Tapi bukanlah motifnya untuk membolehkan budak-budak kita di Adelaide cekap menghafal dan boleh lulus periksa. Ia tidak ada kaitan. Ia tidak relevan dengan silibus peperiksaan universiti. Rencananya, bila tahu kaedah itu - nanti bila balik Malaysia - kita sama-sama boleh buat kerja amal. Kita masuk kampung, masuk sekolah bantu budak-budak luar bandar - agar lebih pandai. Boleh buat di kampung masing-masing. Boleh buat di Cherok Tok Kun, di Kupang, di Kuala Kelawang atau di mana-mana kampung tempat tinggal kita.

Ia sesuai untuk undergraduate yang nak habis belajar. Sambil berkeliling kota cari kerja, sambil dengar leteran mak ayah bila tak ada kerja, bolehlah sesekali conduct program "Kaedah Menghafal" di kampung masing-masing. Sambil-sambil itu bolehlah merisik anak dara kampung, atau budak bujang yang banyak harta. Sambil menyelam, sambil tenggelam!

Jadi bengkel ini lebih kepada melatih moderator. Itu sahaja. Ingat, ini kerja amal.

Untuk cari wang kita cari ikut jalan lain. Itu kena pandai cara-cara merasuah dan dirasuah.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails