Yang Ikut

Wednesday, 21 January 2009

Janji untuk pilihanraya 2011

Reactions: 
Pilihanraya kecil Kuala Terengganu sudah tutup buku. Agenda politik pembangunan dan wang sudah tidak relevan lagi. Dalam konteks politik moden kini, sewajarnya agenda lain yang diketengahkan. Bukan lagi sekadar mewar-warkan projek gajah putih.

Apatah lagi apabila projek pembangunan itu sendiri menjadi satu trauma untuk rakyat. Mereka melihatnya sebagai tawaran projek kepada para kroni, walaupun tanggapan ini tak semestinya betul. Tetapi dalam politik, bukan betul atau tidak. Yang utama ialah persepsi.

Bagaimana kalau pada masa depan ahli politik tidak lagi bermain dengan isu lapuk seperti hudud, kalau undi parti X negara akan miskin, tiada pembangunan dan sebagainya. Mari kita fokuskan isu lain. Isu penyampaian (delivery) pula. Ia relevan dengan masyarakat hari ini. Antara perkara yang boleh diketengahkan:

1. Sediakan lorong pejalan kaki, basikal dan motosikal di jalanraya. Ia membantu mengurangkan kemalangan juga.

2. Sediakan kemudahan untuk orang cacat misalnya tangga untuk menaiki bas dan stesen LRT. Sekarang ini susah sangat mereka ini.

3. Skim konsesi tambang bas dan perkhidmatan lain untuk golongan pesara, orang kurang upaya, warga tua, pesara tentera dan para pelajar.

4. Perbanyakkan kemudahan awam seperti perpustakaan dan taman permainan di setiap mukim. Ia mesti menjadi dasar yang diwajibkan. Kemudahan ini pula mesti disediakan oleh pihak berkuasa tempatan, dan bukannya pemaju perumahan.

5. Sediakan bas percuma untuk orang yang ingin pergi dan pulang bersembahyang Jumaat.

6. Ahli parlimen dan dewan undangan negeri berfungsi sebagai penyalur masalah rakyat, dan bukannya golongan elit yang hidup mewah dan melupakan tanggungjawab.

7. Kebersihan diutamakan. Setiap rumah disediakan tong sampah dan akan dikutip seminggu sekali oleh pihak berkuasa tempatan.

8. Banyakkan lebuhraya - tetapi jangan pula dikenakan tol. Ia alternatif kepada lebuhraya berbayar sekarang.

9. Setiap pembangunan yang akan diadakan perlu mendapat maklumbalas dengan masyarakat. Pandangan mereka diambil kira. Adakan sesi temuduga, mesyuarat dan sebagainya. Jangan diulang lagi kesilapan membangunkan kolam udang di Kerpan, Kedah.

10. Perbaiki sistem layanan di kaunter. Jangan jadi seperti Pejabat Pos sekarang. Beratur setengah jam hanya untuk membeli stem 30 sen. Kadang-kadang pengguna diherdik dengan soalan yang bodoh.

11. Jangan terlalu mengharapkan pihak swasta dalam penentuan satu-satu projek. Cadangan mestilah dikemukakan oleh masyarakat setempat, dan bukannya pelobi projek.

12. Berita yang berimbang di media massa. Berilah peluang untuk rakyat berfikir, dan bukannya memaksa mereka dengan maklumat. Jangan dianggap mereka tidak bijak dan tidak tahu.

13. Maklumat belanjawan kerajaan Pusat dan negeri mestilah dilaporkan di media massa. Jadi tiada lagi tuduhan salahlaku dan sebagainya.

14. Persekitaran awam yang lebih selamat dari jenayah. Adakan kempen atau papan tanda bagi mengingatkan masyarakat tentang hal ini. Pihak berkuasa pula sekiranya hendak mengadakan satu-satu operasi, mestilah dalam berkumpulan. Bukan seorang dua anggota yang bersembunyi di lorong gelap. Ini tidak baik bagi tanggapan masyarakat. Membuka pula peluang untuk rasuah dan sebagainya.

15. Agensi kerajaan menjadi institusi bebas politik. Mereka hanya menjalankan kerja-kerja birokrasi dan pentadbiran.

Cukup dulu.

2 comments:

Abang Ben said...

gua sokong cadangan2 lu tapi apsal pulak gua rasa macam janji2 manis calon bertanding je?

FakirFikir said...

ha ha. Bukan janji manis. Janji yang lebih manis. Mana tau, nanti depa minta aku jadi MP...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails