Yang Ikut

Thursday, 1 January 2009

Catatan Mt Gambier - Part II

Reactions: 
Kipas apa ini? Bukan kipas di rumah anda tentunya. Ikuti laporan berikutnya.
Perjalanan hari ini mengambil jarak lebih kurang 500 kilometer pergi balik dari Mt Gambier ke beberapa tempat lain sekitarnya. Kami juga telah melangkah ke negeri Victoria. Banyak ladang dilalui. Cantik pemandangan di sini.

Cuma yang sedikit mengganggu ialah suhu antara 11-17 darjah celcius hari ini. Seperti berada di hari winter di musim panas! Antara tempat yang kami tuju hari ini ialah Port McDonald, Cape Bridge Water, Port Fairy dan Warrnamboll. Ia mengambil masa 10 jam keseluruhannya.Lihat gambar lembu di atas tu. Ada di mana-mana pemandangan ini. Gambar bawah pula ialah longgokan jerami gandum. Pemandangan ini juga ada di mana-mana. Ia digunakan untuk makanan lembu dan kambing. Selebihnya aku tak berapa pasti. Mengapa kita tidak lakukan sesuatu untuk mengkomersilkan jerami padi kita?Gambar bawah ialah pemandangan tidak indah di Port Mc Donald. Ia pekan kecil sahaja. Digunakan untuk bot-bot nelayan berlabuh. Terkenal sebagai lubuk lobster atau udang kara. Kami membeli seekor lobster seberat 1.5 kilogram. Besar sungguh. Lain kali aku tunjukkan gambarnya.Gambar bawah ialah kipas yang digunakan bagi menjana elektrik. Ia menggunakan kuasa angin. Ada beratus-ratus kipas ini. Anda boleh melihatnya sekiranya melalui Princes Highway dari Mt Gambier ke Melbourne. Tetapi ia agak jauh.

Jadi untuk gambaran dekat, anda perlu ke Cave BridgeWater. Berada di bawahnya seperti anda berada di bawah kapalterbang. Begitulah bunyinya. Bingit dan bising. Banyak lagi spot lain yang menarik di sini termasuk yang terkenal ialah Cape Bridge Water Blow Hole. Jika berpeluang, anda patut datang ke sini.


Di Port Fairy, kami tidak menemui pari-pari pun. Yang aku lihat cuma kereta kuda. Mengimbau zaman silam orang Inggeris seperti yang selalu kita lihat di kaca tv. Ia bukan kenderaan rasmi. Hanya digunakan oleh pelancong. Seperti beca di Melaka. Ada pelancong lokal yang menaiki kereta kuda itu.Gambar ini pula letaknya di Warrnamboll. Seperti kubu lama di zaman silam. Bandar pinggir laut yang cantik. Ada banyak tempat yang boleh dilawati. Tapi aku tak sempat ambil gambar tempat lain. Cuaca sejuk dan angin kuat melemahkan motivasi untuk keluar dari kereta.

Esok - kami akan berangkat ke Melbourne - sejauh lebih kurang 500 km dari tempat kami menginap di Mt Gambier sekarang. Jumpa lagi.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails