Yang Ikut

Thursday, 8 January 2009

Membuat emas di Sovereign Hill

Reactions: 
Sekiranya anda sampai ke Ballarat, salah satu tempat yang biasanya menjadi daya tarikan ialah di Sovereign Hill, kota perlombongan emas. Menurut sejarahnya, ia dibuka sejak 1850-an lagi. Di dalam kawasan ini, ia masih mengekalkan bangunan-bangunan koboi lama seperti imej asalnya.

Aku tidak begitu pasti sama ada ia benar-benar perkampungan asal, atau hanya dongeng pemasaran. Seperti juga kononnya masih ada emas seperti yang sedang didulang oleh pengunjung. Kalau benar ada emas, pasti tidak dibuka kepada orang ramai. Itu logiknya. Yang pasti, pihak yang mengendalikan perkampungan itu pasti akan membuat emas! Apa tidaknya, setiap pengunjung perlu membayar AUD 35 sebelum boleh masuk ke dalamnya.

1 comment:

K.A.M.K said...

steady hero.. siap pakai topi koboi!!!

agaknya.. kat sini lah lombong emas masa zaman 'gold rush' di Australia dulu. Banyak org Eropah berhijrah ke sini waktu tu.. kalau ada info lagi pasal sejarah tempat ini.. share la..

Negara kapitalis mmg macam ni.. semua tempat berbayar...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails