Yang Ikut

Tuesday, 25 November 2008

Apa khabar orang kampung?

Reactions: 
Apa khabar orang kampung? Ini soalan yang mudah. Soalan yang kita biasa tanya apabila kita bertemu dengan sahabat-sahabat lama. Namun, hakikatnya jawapan yang mereka berikan tentu tidak seindah yang kita jangkakan.

Beberapa bulan lalu, harga petrol naik mendadak. Semua orang terkejut besar. Para peniaga dan korporat pun terkejut juga. Tapi terkejut mereka tidaklah seperti orang kampung. Mereka terkejut tetapi menaikkan harga barang. Seperti orang latah yang pura-pura tak faham apa yang berlaku di sekeliling mereka.

Sekarang ini harga petrol sudah jatuh. Di Adelaide, harganya sudah jadi 0.99 sen seliter semalam. Mungkin harga yang paling rendah. Di Malaysia pun khabarnya harga petrol akan turun lagi. Itu kalaulah menjadi. Adakah orang kampung suka berita ini?

Belum tentu lagi. Ketika harga petrol tinggi dulu, harga getah juga tinggi. Pernah mencecah lebih dari RM5.00 sekilogram. Sekarang tidak lagi. Harga getah jatuh merudum. Lebih cepat dari turunnya harga petrol. Sekarang ini cuma RM 1.70 sekilogram.

Maksudnya, orang kampung sudah jadi 4 kali lebih susah. Harga barang yang naik ketika kenaikan harga petrol beberapa bulan yang lalu belum lagi turun. Pak Mat di Kampung Belukar tentu pening kepala sekarang. Motivasi untuk menoreh sudah kurang. Tidak menoreh nanti 'miss soru'. Tambah payah bila hujan turun tak mahu berhenti.

Bukan juga semua orang kampung ada kebun getah. Yang menanam padi juga tentu susah. Apa tidaknya, sekarang ini yang jadi petani sebenarnya hanya jadi hamba orang lain. Yang kaya tauke yang punya 'tractor' pembajak tanah dan mesin penuai padi. Orang kampung cuma ada tanah. Semuanya perlu diupah. Racun padi kena beli sendiri. Semuanya kena beli. Jadi, setelah 6-7 bulan, yang orang kampung dapat hanya duit subsidi. Itu sahaja lebihan dari tolak segala jenis hutang. Itulah duit yang mereka simpan untuk beli beras yang dipek kemas dalam guni.

Sebab itu orang kampung tidak kaya. Mereka rajin, tetapi mereka tak boleh jadi tauke. Banyak orang kata sekarang ini orang kampung kaya dan senang. Tengok atas bumbung rumah ada piring ASTRO. Tengok depan pintu ada kereta Proton Wira. Belakang rumah ada motosikal Modenas. Belum lagi dalam rumah. Ada tv Sony 16', ada peti sejuk Toshiba.

Siapa kata itu lambang kekayaan. Itulah beban hutang yang mereka bawa masuk dalam rumah. Kalau tak bayar, silap-silap nanti tanah belakang rumah kena gadai.

Jangan salahkan orang kampung ada nafsu semacam itu. Itu sahaja harta yang boleh mereka tunjuk dan waris kepada anak-anak. Dalam tv hari-hari sebut "wang besar! wang besar!".

Siapa yang tak teringin jadi kaya. Nak 'deal' projek besar mereka tak ada kaki. Untuk dapat projek tebas rumput jalan dan buat longkang dalam kampung pun kena berebut dengan banyak ahli politik satu kampung.

Jadi apa yang boleh kita buat? Sebab itulah di kampung aku ada bomoh panggil wang. Penuh rumahnya setiap malam Jumaat. Banyak orang nak jadi kaya dengan cara mudah. Yang orang tak faham - kenapa bomoh panggil wang juga tak kaya-kaya?

Mungkin di tak sebut wang besar! wang besar!

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails