Yang Ikut

Saturday, 29 November 2008

Anda pakai topeng?

Reactions: 

Hari ini kita bertanya soalan yang paling mudah. Adakah anda memakai topeng apabila hendak ke universiti, ke tempat kerja atau ke kedai? Ini mungkin soalan yang pelik. Mustahil akan ada orang yang mahu memakai topeng, melainkan kalau dia memang berhasrat untuk menjadi perompak. Atau tak fasal-fasal diundang untuk jadi hero "Spiderman' sebaik sahaja lulus ijazah sarjana muda dengan 'result' yang cukup-cukup makan. Atau sedang dirasuk hantu Helloween yang baik itu.

Sebenarnya perbincangan kali ini berkisar dengan 'topeng' yang satu lagi. Topeng ini juga dikenali 'persona', atau yang paling mudah kita fahami ialah personaliti. Orang yang membawa idea topeng ini ialah Carl Jung (1875-1961). Bagi beliau, manusia ini sebenarnya membawa 'collective unconcious' atau 'archetype' yang diwarisi dari generasi ke satu generasi. Sebab itulah konsep hantu orang Melayu yang terbina dalam minda kita berbeza dengan hantu yang dibayangkan oleh masyarakat kulit putih. Sebab itulah, dalam banyak hal kita takut kehilangan identiti Melayu - walaupun kita sendiri tidak faham sangat apakah yang dimaksudkan dengan identiti itu.

Jadi - dalam hidup kita setiap hari kita terpaksa memakai topeng (persona) untuk terus survival dalam masyarakat. Ini pada akhirnya menghilangkan 'sense of self' diri kita yang sebenar. Kita yang dikenali mungkin bukan diri kita. Sebab itu jangan terkejut beruk melihat orang berkopiah ke masjid, atau bercakap warak di depan kita. Dia mungkin hanya memakai topeng. Seperti juga kita. Walaupun kita mewangikan badan kita dengan 100 botol minyak wangi untuk berjumpa dengan kekasih, pada akhirnya kita tahu siapa kita sebenarnya.

Bukankah selama ini kita telah membuat banyak kesilapan? Kita meminjam wang RM100,000 dari bank untuk membeli kereta baru bagi menyeronokkan mata orang lain. Kita memasang langsir rumah baru setiap kali raya semata-mata kerana ada jiran yang suka menjeling. Kita juga terpaksa mengawal lidah agar tidak begitu keras di hadapan bapa mentua - semata-mata menunjukkan kitalah anak menantu terhebat abad ini. 

Jadi - adakah anda memakai topeng hari ini?

1 comment:

Zulkifli Ramli said...

Salaam,
Perbincangan yg menarik.
Kita kena kenali diri kita sendiri. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails