Yang Ikut

Thursday, 3 February 2011

Nota penyelidikan untuk graduan

Reactions: 
Tulisan ini mungkin hanya sesuai untuk pelajar

Sebaik sahaja pelajar kita memasuki tahun kepujian, atau mengikuti program siswazah, antara hal yang selalu berlegar dalam kepala ialah mencari tajuk penyelidikan dan membuat proposal.

Maka keluarlah pelbagai tajuk - misalnya, 'Punca stres di tempat kerja, perbandingan di antara orang Melayu dan orang Cina', atau 'Kesan latihan terhadap perkembangan sahsiah pelajar'. Semua ini adalah tajuk.

Memang - ia tajuk yang baik. Bagaimana pun ia tidak memadai.

Memang ia satu sumbangan. Bagaimana pun, ada definisi 'sumbangan' yang patut difahami. Nanti kita berkuliah hal ini.

Sebenarnya - tidaklah perlu lagi dikaji punca stres di tempat kerja - satu dunia telah mengetahui puncanya. Perbandingan di antara orang Melayu dan Cina juga tidaklah memberikan manfaat yang besar, sekalipun kita berkata kita melakukan sesuatu yang baru. Sebelum ini tidak ada perbandingan yang dibuat.

Kalaulah penemuan kita menemui ada perbezaan di antara orang Melayu dan Cina, maka apa boleh kita lakukan? Tidak ada apa yang boleh kita lakukan apabila ia melibatkan etnik. Ingin meminta Melayu menjadi Cina, dan Cina menjadi Melayu?

Sepuluh kali anda melakukan kajian mrncari punca stres, anda akan menemui jawapan yang sama. Lakukanlah di mana tempat pun, baik di Changlun atau di Kudat.

Kesan latihan juga selalu dibuat orang. Sebenarnya, memang satu dunia juga tahu kesan latihan akan menghasilkan natijah tertentu. Jadi mengapa hendak dikaji lagi. Tidak perlu mengulang hal yang telah dibuat orang lain - yang bukan lagi satu rahsia.

Menjadi masalah kita - bukan hanya pelajar muda yang berminat dengan tajuk-tajuk seperti ini, pensyarah yang menyelianya juga ada kecenderungan ini. Sebab itu, banyak kajian kita tidak mampu menerobos pintu penerbitan jurnal antarabangsa.

Kalau ia bukan sumbangan, apakah sebenarnya sumbangan?

Dalam dunia akademik - sumbangan ialah sesuatu kajian yang unik. Ia bukan pelik. Tetapi ia hasil pemikiran yang tajam. Setakat berfikir mencari punca orang Cina atau Melayu stres ia bukan sumbangan yang unik.

Misalnya dikatakan bahawa punca stres ialah penyelia yang garang. Kajian kita patut mencari punca kepada punca 'penyelia yang garang'. Kita juga mungkin akan menghubungkait dengan teori yang lain. Misalnya adakah punca penyelia yang garang itu disebabkan 'contagion effect' misalnya sebab isteri yang 'queen control' di rumah, atau suami yang bengis. Jadi, kajian ini bermula dari teori stres, kepada teori yang ada dalam psikologi sosial pula.

Menambah teori kepada teori inilah yang dikatakan sumbangan kepada dunia akademik.


Bagaimana pun, itu belum tentu ia kajian yang baik lagi. Sumbangan juga merujuk kepada metodologi - atau cara kita mendapatkan data. Setakat menghantar soalan selidik kepada responden - bukanlah metodologi yang unik. Kajian perlu dilakukan dengan bertanya juga 1. suami/isteri kepada penyelia - 2. kepada penyelia dan 3. orang bawah. Jadi dengan metodologi yang kompleks ini, tidaklah diperlukan lagi kita mencari apakah punca orang stres. Dengan hanya satu pembolehubah (penyelia yang garang) kita dapat mencari punca kepada punca, dan hasil kepada hasil.

Bertambah baik kalau kajian yang sama di ulang beberapa kali. Adakah punca waktu ini (penyelia yang garang) boleh meramal stres 6 bulan lagi?

Dengan hanya satu pembolehubah sahaja - kajian seumpama ini akan lebih bermakna dari melakukan seratus kajian mencari punca stres.

Sebab itu - kalau anda pelajar, sebelum memulakan kajian - antara perkara utama yang perlu anda buat ialah membaca buku dan jurnal terkini. Kita akan tahu bahawa dunia penyelidikan sudah berubah. Yang belum berubah ialah cara kita. Yang belum berubah ialah kita yang menyelia pelajar kita.

Keduanya - carilah penyelia yang baik. Baik bukan bermakna boleh minum kopi bersama. Baik bermakna dia tahu bagaimana merancang hala tuju kita. Baik juga bermakna menyelia kita dengan tajuk yang baik, dan bukan dengan tajuk yang mudah.

Kesimpulan

Mencari punca, atau cuba membandingkan di antara dua kumpulan sudah tidak relevan lagi di zaman ini. Ia samalah seperti ingin membandingkan ayam dan itik. Cuma kajian kita mungkin menyumbangkan sesuatu kalau kita berfikir mengubahsuai genetik ayam agar dia tahu berenang.

1 comment:

Siti Nurbaya said...

Dear FakirFikir,

Got your point. Teringat masa start buat research dulu. Tajuk berapi-api ni..then kena reject pasal terlalu Utopia. LOL

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails