Yang Ikut

Friday, 18 February 2011

Cinta online II - hal curang

Reactions: 
(Nota: tulisan ini mungkin ada istilah yang berkaitan dengan seks yang tidak sesuai bagi sesetengah orang. Bagaimana pun, bacalah dalam konteks akademik).

Kita sambung episod cinta online.

Sebelum itu - baik kita mulakan bagaimana berbezanya lelaki dan wanita berbeza dalam memberikan keutamaan apakah yang disifatkan dosa besar dalam perhubungan - atau kita namakan sebagai kecurangan. Sebahagiannya telah kita bincang dalam bab poligami sebelum ini.

Lelaki didapati tidak sesekali akan dapat menerima hakikat kalau tahu bahawa pasangan wanitanya, atau isterinya melakukan hubungan seks dengan lelaki lain. Ia dianggap sebagai bentuk kecurangan yang paling besar, dibandingkan dengan bentuk kecurangan yang lain.

Wanita - sebaliknya sesekali tidak dapat menerima kenyataan kalau mendapat tahu bahawa pasangannya, atau suaminya mempunyai hubungan bersifat emosi dengan wanita lain, misalnya mempunyai kekasih lain dan sebagainya. Ia dianggap sebagai satu kecurangan yang sangat besar.

Lelaki juga percaya, kalau pasangannya mengadakan hubungan seks dengan orang lain, maka teman wanitanya itu telah jatuh cinta dengan orang tersebut.

Wanita sebaliknya mempunyai pandangan yang berbeza. Kalaupun dia tahu bahawa pasangannya mengadakan hubungan seks dengan wanita lain, tidak semestinya teman lelakinya itu jatuh cinta dengan wanita terbabit.


Hal ini telah dibuktikan dalam banyak kajian. Kita tidak mengulasnya kali ini.

----------------------

Bagaimana pula kalau didapati pasangannya menjalinkan hubungan secara online?

Dunia sekarang ini, dengan segala kemudahan menjadikan dunia cemburu juga bertukar rupa. Dulu, orang mungkin cemburu kalau melihat pasangannya bermain mata dengan orang lain. Tetapi sekarang ini - orang tidak bermain mata lagi. Hubungannya hanya dilakukan dengan menekan keyboard sahaja. Facebook telah menjadi medium baru yang tidak ada pada zaman sebelumnya.

Bagaimana agaknya sifat cemburu manusia kalau tahu pasangannya ada hubungan online dengan orang ketiga?

Kajian mendapati bahawa cybersex atau komunikasi yang terarah kepada rangsangan seks dianggap sebagai sama dengan perlakuan melakukan hubungan seks dengan orang lain. Ia dianggap sebagai satu bentuk kecurangan. Bagaimana pun dapatan kajian ini tidak konsisten. Ada kajian yang lain tidak membuktikan bahawa cybersex dianggap sebagai sama dengan perlakuan seks.

Bagaimana pun, dalam konteks kita - hindarkanlah dari perbuatan ini.

Wanita juga didapati sangat marah kalau mendapat tahu pasangan lelakinya mempunyai hubungan online dengan wanita lain - dan seolah-olahnya pasangan lelakinya itu ada ikatan emosi dengan wanita lain. Ini dibuktikan dalam banyak kajian.

Bahkan, wanita juga, lebih besar kemungkinannya dibandingkan lelaki, sanggup memutuskan hubungan kalau mendapat tahu pasangannya menjalinkan hubungan online dengan wanita lain.

Bagaimana dengan anda?

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails