Yang Ikut

Wednesday, 9 February 2011

Bagaimana manusia melihat manusia?

Reactions: 
Setiap hari, apabila kita memerhatikan orang lain, termasuk mereka yang tidak dikenali, kita seolah-olahnya sudah boleh membaca perwatakan mereka. Seolah-olahnya kita tahu mereka ini manusia baik atau berhati buruk.

Kajian psikologi menemukan bahawa adakalanya orang luar mampu membaca perwatakan kita lebih baik dari apa yang kita sangkakan (penyelidik, baca Pronin, Kruger, Savitsky, & Ross, 2001; Vazire & Mehl, 2008). Sebab itulah, manusia ini adakalanya disifatkan seperti iceberg - yang sebahagiannya diketahui orang lain, dan sebahagiannya hanya kita yang ketahui. Tetapi, sejauh mana besarnya bahagian yang diketahui itu berbeza-beza dari seorang individu kepada orang lain.

Bagaimana pun, ada satu asas penting dalam hal ini. Kita mempunyai penilaian berbeza terhadap diri sendiri, berbanding menilai orang lain. Begitu juga dengan orang lain. Mereka menilai mereka dengan cara yang berbeza, berbanding apabila diminta menilai orang lain.

Kajian mendapati kita bias dalam menilai diri sendiri. Kita cenderung untuk menilai diri sendiri sebagai berubah-ubah mengikut keadaan, sebaliknya kita cenderung menilai orang lain sebagai bersifat tekal dalam apa keadaan sekalipun.

Misalnya, apabila kita bersifat cemas, kita akan berkata bahawa kita hanya cemas kerana diuji dengan ujian berat. Tetapi dalam waktu normal, kita tidak begitu. Sebaliknya, kalau kita menilai orang lain, kita akan berkata bahawa orang itu selalu sahaja bersifat cemas tidak kira masa.

Mengapa keadaan ini berlaku?

Ini diasaskan oleh beberapa faktor.

1) Ilusi positif - manusia cenderung untuk mempunyai ilusi positif terhadap diri sendiri. Misalnya kita tidak akan mati muda, walaupun kita tahu banyak orang lain yang mati muda. Kita juga tidak akan diserang kanser walaupun kita kuat merokok. Bagaimana pun, kalau diminta menilai orang lain yang merokok, kita cenderung berkata mereka akan diserang penyakit. Kita juga cenderung menilai kita sebagai orang baik, walaupun orang lain menilai kita sombong. Sebaliknya kita menilai orang lain sebagai sombong, walaupun orang itu menilai diri mereka baik.

2) Penolakan majmuk - Kita cenderung untuk tidak mahu berkawan dengan orang luar (walaupun orang luar mahu berkawan) kerana kita cenderung untuk menjangkakan bahawa mereka itu tidak berminat dengan persahabatan. Tetapi pada masa yang sama, kita pula berkata bahawa kita ini sebenarnya seorang yang ingin bersahabat, cuma terpaksa tidak memulakannya kerana kita bimbang akan ditolak.

Begitulah sebahagian dari bagaimana kita melihat dan menilai manusia.

Bersambung (kalau rajin).

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails