Yang Ikut

Sunday, 20 February 2011

Bila blogger mula menggoncang dunia

Reactions: 
Blogger mungkin manusia biasa, tetapi sejak akhir-akhir ini para blogger sudah menjadi manusia yang ditakuti. Tulisan mereka boleh menggoncang dunia. Apa yang berlaku di Tunisia dan Mesir - adalah hasil dari tulisan bermacam bentuk para manusia bernama blogger.

Kini, tulisan para blogger itu juga sedang menggoncang banyak dunia Arab yang lain. Protes masyarakat terhadap politikus dan kepimpinan, sedang merebak di Bahrain, Yamen, Iran dan Libya. Tidaklah diketahui sama ada negara itu sebenarnya sedang dalam kekalutan ekonomi dan politik, atau ia hanya dicetuskan oleh idealisme para blogger yang ingin mencari sebuah kehidupan yang sempurna.

Suara blogger adalah suara anak muda. Ia menakutkan. Ia membimbangkan.

Seperti apa yang sedang dihadapi seorang anak gadis, Tal al-Mallohi, 19 tahun dari Syria. Beliau seorang blogger remaja yang banyak menulis mengenai keadilan sosial, khususnya perjuangan untuk warga Palestin. Pada penghujung tahun 2009, beliau tiba-tiba hilang. Tidak ada sesiapa yang tahu, termasuk ahli keluarganya ke mana dia menghilang atau dibawa pergi.

Setelah angin revolusi mula merebak di dunia Arab, akhirnya dunia mula tahu bahawa beliau telah ditahan oleh pihak berkuasa Syria kerana dikatakan menjadi pengintip kepada CIA. Beritanya kini mula dilaporkan di banyak akhbar dan internet. Berita penangkapannya itu hanya diketahui sejak beberapa bulan terakhir ini.

Bagaimana pun, banyak pihak meragui dakwaan gadis semuda itu menjadi agen CIA. Mungkinkah gadis itu mampu mendapatkan maklumat sulit kerajaan lalu diserahkan kepada Amerika. Kalau benar gadis muda itu menyampaikan maklumat sulit, apakah pula maklumat itu. Gadis itu juga tidak terlibat dengan mana-mana fraksi politik. Itulah yang menjadi persoalan misteri mengapa beliau ditangkap.

Yang hanya diketahui, apa yang pernah dilakukan gadis itu ialah mengucapkan tahniah kepada Barrack Obama melalui website Rumah Putih. Blognya juga hanya banyak berkisar mengenai puisi dan Palestin.

Tetapi - kerana tangan blogger sentiasa mampu menggoncang dunia, pihak yang bimbang perlu melakukan sesuatu. Mangsanya boleh jadi sesiapa sahaja, termasuk gadis berusia 19 tahun.

3 comments:

ibnuyassir said...

Ar Rayah World News

Pasti !!! Masjidil Al-Aqsa, Palestin Akan Dibebaskan

http://ibnuyassir.blogspot.com/

Gina said...

Salam Cik Awang
berkenaan dengan barang kiriman 2 kotak tu, we all akan belikan..tapi dengan satu pertanyaan, nak beli di airport atau inflight?

ajaq said...

stok banyak lagi tu.....tahun lepas tak habis lagi...huhuhuhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails