Yang Ikut

Monday, 16 February 2009

Yes! Pilihanraya lagi

Reactions: 
Yes! Pilihanraya datang lagi.

Dua pilihanraya kecil di Perak dan Kedah akan berlangsung tidak lama lagi. Semua orang kini sedang memasang mata dan telinga untuk melihat siapakah yang bakal dicalonkan mengisi kerusi parti masing-masing. Yang aktif dalam politik pula setiap hari berdoa agar nama dicalonkan. Pengikutnya pula akan buat statement mengenai kebaikan ketua mereka - dengan harapan nanti pihak atasan akan tergoda dengan kenyataan manis mereka.

Tapi ada sisi lain yang kita tidak tahu. Kita tidak tahu bahawa pilihanraya ini sebenarnya telaga kegembiraan bagi segelintir orang. Mereka ini bukan orang politik, tetapi inilah orang yang bijak berpolitik. Siapa mereka ini?

1. Tukang cetak baju, poster, payung, sticker dan bendera. Mereka ini akan mencetak untuk kedua-dua parti. Mereka ini tidak kisah. Mereka bijak berpolitik.

2. Tukang mesin rumput dan tebas semak jalan. Mereka ini mungkin bukan orang kuat parti politik. Kerja mereka cuma ambil upah bersihkan semak samun. Upah ini pula boleh sahaja datang dari kedua-dua bakal calon untuk menunjukkan mereka mesra rakyat.

3. Tukang cari batang buluh. Mereka ini hanya berkerja setahun beberapa kali. Setiap kali hari raya, mereka akan gembira kerana buluh mereka laku. Pilihanraya merupakan hari raya bonus untuk mereka.

4. Tukang panjat pokok dan tiang. Mereka ini mungkin bukan orang kuat politik. Tetapi mereka berada pada kedudukan paling tinggi dalam politik setiap kali pilihanraya. Mereka sampai kiamat pun tidak mungkin akan menjadi calon. Mereka gembira mendapat upah dengan kerja berisiko tinggi sebegitu. Risiko mereka untuk jatuh mati terhempap lebih tinggi dari ahli politik sebenar yang hanya jatuh terduduk.

5. Tukang sewa khemah dan speaker. Khidmat mereka diperlukan untuk mengisi pentas ceramah politik. Ahli politik sehebat Obama pun tidak akan berjaya kalau bercakap tanpa microphone dan speaker. Jadi, mereka inilah sebenarnya 'think tank' yang paling berkesan.

6. Tukang kipas. Golongan ini mungkin betul-betul kerja mengipas penceramah politik agar tidak begitu kepanasan. Tetapi ada pula yang kipas betul-betul dengan mengangguk dan bersetuju dengan semua yang dicakapkan oleh orang politik. Mereka tidak mengharapkan habuan yang banyak. Sekadar dibelanja makan nasi kandar di pekan Kulim atau Taiping pun sudah cukup baik.

7. Tukang hasut. Kerja mereka ini ialah bercakap berkaitan polisi dan agenda parti masing-masing. Adakalanya cara mereka berhujah lebih baik dari pakar ekonomi negara atau penganalisis politik ternama. Pakar ini biasa akan duduk di kedai kopi berjam-jam untuk menceritakan kebaikan pihak yang disokong, dan keburukan pihak yang ditentang. Mereka juga tahu hal-hal peribadi ahli politik lebih hebat daripada pengetahuan mengenai peribadinya sendiri. Ingat. Mereka ini mungkin tidak pun mendaftar untuk mengundi.

8. Tukang masak lauk. Banyak jamuan dan kenduri akan diadakan. Mereka tidak cukup tangan menerima tempahan. Kumpulan ini akan lebih gembira kalau tempahan itu dilakukan oleh tokoh utama parti. Mungkin sebulan pun tidak habis bercerita.

9. Sebenarnya banyak lagi tukang lain yang berada di balik tabir politik negara. Tukang karut, tukang lobi, tukang kempen, tukang bodek, tukang bawa barang, tukang jemput dan bermacam-macam tukang lagi.

Tugas yang sesuai untuk orang semacam kita ialah tukang tengok. Yes! Selamat bergembira dengan pilihanraya kecil. Ingat, belanjanya tidak kecil.

2 comments:

mangkuk statik said...

tukang blogger? Boleh buat topik post dalam 2-3 minggu jugak nanti.

ihsan_huhu said...

tukang makan lg bes kot! sane sini makan free

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails