Yang Ikut

Tuesday, 17 July 2012

Politik adalah wang

Reactions: 
Politik adakalanya menakutkan.

Tidak hanya kerana ia melibatkan permainan kuasa, tetapi juga ia membelanjakan begitu banyak wang. Politik tanpa wang adalah kata kosong. Wang tanpa kuasa tidak menambah populariti.

Sejak berakhirnya pilihanraya tahun 2008, lihatlah begitu banyak 'kempen' yang telah dilakukan oleh kedua-dua belah pihak. Di satu pihak, tanpa wang yang banyak, menggerakkan rakyat dalam demontrasi mungkin satu kempen yang sangat berkesan.

Benarlah, dari satu sisi demontrasi boleh menjadi signal yang sangat kuat untuk membawa perubahan.

Bagaimana pun, berapa banyak wang yang telah habis kerananya. Pihak berkuasa diperlukan untuk menjaga keamanan, atau kos lain yang tidak kelihatan bagi memastikan kesan demontrasi dapat dikurangkan.

Di satu pihak yang lain, bagi memenangi hati rakyat, banyak wang yang telah dilaburkan, termasuklah memberikan tunai RM 500 untuk kepala keluarga. Entah berapa banyak wang yang telah dilaburkan. Katakan ada 2 juta penerimanya, ini bermakna telah RM10 juta dibelanjakan. Pastilah jumlah penerima ini lebih banyak lagi

Aku bukan penganalisis ekonomi, bukan juga peramal politik.

Tetapi aku tidak percaya bahawa pemberian wang secara individu itu menguntungkan. Adalah lebih baik jika pemberian secara kolektif diberikan.

Misalnya daripada wang sebanyak itu, ia mungkin disalurkan untuk kemudahan pengangkutan awam percuma. Yakni, orang awam boleh menaiki bas secara percuma. Atau, di setiap kampung katakan ada 500 penduduk, maka wang sebanyak RM250,000 digunakan bagi tujuan membangunkan ladang ternak berkelompok atau ladang pertanian yang lain. Jadi penduduk mendapat hasilnya daripada dividen tertentu. Atau sekurang-kurangnya ada di kalangan mereka yang menganggur boleh berkerja di situ.

Dengan memberikan RM 500 ia akan hilang begitu sahaja. Ia tidak mampu memberikan pulangan ekonomi yang besar. Ia juga tidak mengubah apa-apa.

Ia mungkin menambah populariti. Tetapi, populariti akan selalu naik dan turun. Patutkah kita memberi lagi selepas ini. Patutkah kita berdemontrasi lagi kalau tidak berpuas hati?

Sedangkan hakikatnya, yang lebih utama untuk ahli masyarakat ialah survival hidup.

Tetapi begitulah politik. Ia selalu melibatkan wang.

Jangan lupa, pada akhirnya kitalah yang menanggungnya.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails