Yang Ikut

Saturday, 14 July 2012

Bila agama menjadi boneka

Reactions: 
Kisah Jim Jones dan Shoko Asahara mungkin peristiwa yang tidak ada kaitan dengan tradisi kumpulan fanatik agama di negara kita. Kita lain. Kita beradab. Kita lain. Kita mengamalkan Islam dengan cara terbaik.

Bagaimana pun, apabila munculnya Kerajaan Langit, yang dilambangkan oleh monumen yang dibangunkan sendiri, membuatkan kita terfikir - mengapa mudah sangat manusia kita mempercayai ketua agama baru ini.

Ada pula yang percaya dengan Rasul baru yang kononnya berbangsa Melayu. Pernah dalam satu temuramah di kaca tv, seorang pengikut rasul ini berkata - Rasul kami menjanjikan syurga, rasul awak janjikan apa?

Mengapa orang mudah sangat terpedaya dengan janji syurga? Hakikatnya, jalan ke syurga tidaklah hanya sekadar janji sahaja.

Orang terpesona dengan agama baru ini, atau pembawa agamanya?

Sebenarnya, berdasarkan temubual dengan pengikut Jim Jones, seorang ahli psikologi menemui bahawa mereka terpesona dengan kehebatan Jim Jones, yang dianggap sebagai 'Tuhan'. Bukan "Tuhan" dalam konteks sebenarnya, tetapi tuhan yang mampu menunaikan permintaan mereka. Osahara pula memberitahu pengikutnya bahawa beliau adalah wakil Tuhan yang paling dekat di muka bumi ini.

Hebat bukan?

Apa lagi persamaan banyak Nabi baru ini?

Mereka semuanya ada kelebihan mengubat manusia yang sakit, atau kelebihan mistik yang lain.

Jim Jones dianggap mampu mengubat apa sahaja penyakit, walaupun banyak daripada pesakit yang gagal dirawatnya dibunuh begitu sahaja kerana kononnya itulah arahan Tuhan.

Banyak ketua ajaran sesat di negara kita juga nampaknya ada 'kelebihan' ini.

Agama memang korpus kata terbaik menjadikan sesiapa sahaja menunjuk hebat. Lebih parah, agama juga dijadikan modal untuk manusia bersikap angkuh dan bongkak.

Semua ini adalah simptom manusia sakit. Ia ada di mana sahaja. Cuma jalan ceritanya sahaja berbeza.

1 comment:

Anonymous said...

tq sbb ada entri baru -belatong kubur-

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails