Yang Ikut

Thursday, 26 July 2012

Anda mahu jadi doktor?

Reactions: 
IKLAN:
Untuk pelajar/mereka yang menetap di luar negara yang ingin mengirimkan Salam Aidilfitri berserta gambar kepada keluarga/saudara mara etc melalui akhbar Kosmo!, bolehlah menghubungi saya di email. Nanti saya berikan email mereka yang berkaitan di Kosmo! Selamat bergambar!


----------------------------
Sejak beberapa minggu terakhir ini, kita disajikan dengan berita-berita kegilaan orang membeli ijazah palsu. Termasuk antaranya ialah ijazah PhD yang bakal membawa gelar 'Dr" di pangkal nama seseorang.

Hebat bukan gelar 'Dr" ini. Banyak orang sanggup menipu kerananya. Banyak orang sanggup menjual maruah untuk meletakkan gelar Dr dipangkal namanya.

Siapakah manusia-manusia yang teruja sangat dengan gelar ini?

Pastilah bukan Pak Mat yang paginya bercerita tentang harga getah yang selalu merudum jatuh. Bukanlah juga makcik Timah di Felda Sungkai yang bercakap tentang tandan sawit dicuri orang. Tidak juga Husin yang menjual ikan di pasar malam, atau Tony pemungut sampah bandaraya. Tidak juga mat rempet yang membonceng cikaro di malam hari.

Orang-orang biasa ini, mereka tidak bernafsu dengan gelar. Mereka hanya bernafsu dengan apa yang mampu mengenyangkan perut.

Bagaimana pun, mereka yang bernafsu dengan gelar ini pelik orangnya.

Mereka yang gila dengan gelar menggelar ini biasanya orang yang ada nama. Biasanya orang yang ada wang. Menaiki kereta besar. Selalu memakai tali leher. Bila berbual di telefon, galaknya sangat sibuk. Projeknya berjuta-juta.

Mereka mahu tunjukkan bahawa mereka bukan sahaja kaya, tetapi juga bijak. Bukan orang biasa, tetapi mampu bersyarah panjang hal-hal yang orang kampung tidak pandai. Bila melobi projek di agensi kerajaan, para pegawai dan kerani akan melopong.

Orang selalu terlupa, gelar boleh dibeli, tetapi tidak pengetahuan.

Ia samalah seperti seekor kera yang memakai cincin emas dan kemudiannya melompat-lompat sambil mendakwa dirinya raja. Awalnya kera-kera lain mungkin terpedaya kerana kepelikan kera ini. Lama-kelamaan, seluruh warga kera akan menyedari bahawa sekalipun dipakaikan 10 cincin emas di setiap jari, kera itu tetaplah seekor kera.

Orang tahu kerana bulunya tetap seperti kera. Cara dia melompat tetaplah juga sebagai kera. Malah, cara dia menggaru juga tetaplah seperti kera.

Gelar semata-mata dengan membonceng rasa sombong tidak akan membawa ke mana.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails