Yang Ikut

Wednesday, 25 July 2012

Janji politik baru

Reactions: 
Cadangan Pakatan Rakyat untuk mengurangkan harga kereta mungkin satu saranan yang baik. Selama ini, kita selalu sahaja dihadapkan dengan kempen pilihanraya yang sangat 'ideal' yang sukar untuk dilakukan dalam dunia realiti.

Perjuangan PAS mengenai hukum hudud ada asasnya dalam menegakkan hukum Islam. Tetapi, tentulah ia bukan hal yang mudah. Ia sukar kerana realiti politik di negara kita yang majoritinya bukanlah beragama Islam. Hudud boleh mengurangkan kadar jenayah. Itu kita akui.

Bagaimana pun, punca jenayah itu juga perlu dibanteras dahulu.

Kemiskinan, pengangguran dan pendidikan rendah mungkin antara punca berlakunya jenayah. Kemiskinan boleh berlaku kerana berbagai sebab. Lulusan universiti yang baru berkerja, walaupun kelihatannya segak bertali leher bukanlah mereka yang kukuh kedudukan ekonominya. Bayangkan, dengan gaji sebanyak RM 3000 sebulan, mereka sebenarnya masih dalam kategori miskin. Mereka perlu membayar harga kereta (RM600), sewa rumah (RM 500), petrol (RM300), makan (RM 1000), bil (RM 400) dan belum termasuk belanja yang lain. Mereka hanya akan ada lebihan RM 200 sebulan. Itupun kalau ada.

Belum lagi termasuk kalau mereka mempunyai kad kredit atau hutang yang lain, termasuk pembayaran balik pinjaman pendidikan. Sebab itu, ramai anak muda kita yang muflis, walaupun tidak pernah berniaga pun.

Bayangkan kalau mereka bukan lulusan universiti, dan hanya lepasan sekolah menengah atau diploma yang bergaji kurang daripada RM 2000?

Salah satu hutang besar yang tidak dapat kita lari ialah hutang kereta. Kita membayar harga kereta yang mahal semata-mata kerana cukai kereta yang tinggi. Sedangkan, semua kita sedia maklum, kereta nasional kita masih belum setanding teknologinya dengan kereta import. Bayangkan, dengan mengisi petrol sebanyak RM 70, kita boleh memandu dari Kuala Lumpur hingga ke Gurun dengan kereta buatan Jepun. Ini mustahil dengan kereta buatan kita, melainkan kalau kita menggunakan Viva. Tetapi, kalau bilangan ahli keluarga yang ramai, kereta kecil tidak mampu menampung jumlah penumpang yang banyak.

Tidak perlulah kita bercakap hal cermin tingkap automatik yang terpaksa ditolak dengan tangan, atau ada yang jatuh dengan sendiri. Ia bukan hal rahsia lagi.

Sebab itu, idea kereta murah ini tidak wajar ditolak begitu sahaja. Di Australia, kita boleh membeli kereta yang buruk untuk dipakai setahun dua dengan harga bawah AUD1,000 (lebih kurang RM 3,500). Adakah kita mampu mendapatkan kereta berharga seperti ini di tempat kita?

Idea-idea politik seperti inilah yang patut dipertimbangkan pada masa hadapan. Ia idea berkaitan polisi. Mungkin, ramai yang bimbang pekerja kilang kereta nasional kehilangan pekerjaan. Bagaimana pula nasib rakyat terbanyak? Ini juga yang perlu dipertimbangkan sama.

Pembuat kereta nasional juga tidak boleh selama-lamanya bergantung dengan pasaran Malaysia semata-mata. Mereka juga tidak patut hanya bergantung dengan dasar kerajaan. Mereka perlu terbuka. Ia sudah wujud sejak 1983 lagi. Sepatutnya mereka mampu berdikari.

Sama ada Pakatan Rakyat mampu atau tidak, ia hal lain. Sekiranya mereka gagal, kita sama-sama mencari parti yang mampu menjaga kita semua. Walaupun tetap relevan, tetapi zaman ini bukan lagi zamannya kita bercakap tentang politik berasaskan etnik - seperti yang telah dibincangkan oleh K.J Ratnam sejak tahun 1960-an lagi. Sekarang ini kita perlu mendebatkan politik survival anak semua bangsa. Ia politiki kehidupan di zaman Ipad dan Androit.

Saya masih ternanti-nanti, adakah parti yang sanggup menjanjikan jenayah paling minima. Ia janji yang tidak pernah kita dengar, sedangkan setiap hari kita hidup dalam ketakutan. Samun, simbah asid, culik, dadah, bunuh, rogol adalah kosa kata yang sangat menakutkan.

Kita menanti janji politik baru yang lebih segar, kalau pun bukan untuk dikotakan, tetapi sedap untuk didengar.

1 comment:

Anonymous said...

Nice entry Dr. Bukan sahaja kereta malah benda-benda asas keperluan rakyat seperti barangan baby, makanan dll juga murah di negara2 maju. Pengalaman lima tahun berada di luar negara (UK &US) kadang2 menyebabkan saya "sebak" melihat harga barangan keperluan di negara sendiri..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails