Yang Ikut

Friday, 21 January 2011

Ahli politik pun manusia juga

Reactions: 
Tatkala sebahagian kecil rakyat Malaysia sedang sibuk untuk sebuah pilihanraya kecil di Tenang, Johor akibat kematian wakil rakyatnya, kini seorang lagi wakil rakyat di Melaka pula meninggal dunia. Aku tidak pasti sudah berapa ramai wakil rakyat yang meninggal dunia sejak pilihanraya 2008 yang lalu. Tetapi, terasanya jumlahnya boleh dikatakan besar.

Walaupun kematian itu sudah ditakdirkan, tetapi kita sebagai manusia perlu meneliti semula beban tugas setiap wakil rakyat. Perlu ada inisiatif memperbaiki sistem tugas ahli politik, agar kesihatan mereka terjaga dan mengurangkan risiko kematian secara mengejut.

Di dalam bidang sukan misalnya, setiap pemain bolasepak - walaupun terpaksa bermain bolasepak seminggu sekali, tetapi tahap kesihatan dan kecergasan mereka sentiasa dipantau oleh doktor, ahli fisiologi, pakar pemakanan dan sebagainya. Hanya yang cergas sahaja dibenarkan bermain. Semua ini kerana ada juga kecenderungan pemain bolasepak diserang sakit jantung di atas padang.

Bagaimana pun, dalam konteks ahli politik - tidak ada sesiapa yang memantau kesihatan mereka. Mereka berceramah ke sana sini. Melawat kawasan dan bertemu orang siang dan malam. Mesyuarat di sana sini. Rakyat pula datang bertemu mengadu masalah setiap hari, walhal ada masalah yang mungkin tidak perlu mengadap wakil rakyat pun. Dihadapkan pula dengan tekanan dari dalam dan luar parti. Mungkin mereka berkerja 24 jam sehari dan 7 hari seminggu tanpa henti. Kita tidak begitu tahu.

Siapakah yang memantau kesihatan mereka?

Tentu tidak ada. Sewajarnya sudah tiba masanya ada panduan tertentu bagi menghindarkan wakil rakyat dihadapkan dengan begitu banyak kerja - tanpa henti dan tanpa job description. Misalnya, mereka tidak dibenarkan memberi ceramah lebih 10 jam seminggu dan tidak boleh berkerja lebih 50 jam seminggu. Ada hari yang mereka sepatutnya bercuti. Pemeriksaan kesihatan mesti dijadikan sesuatu yang wajib setiap bulan.

Semua ini perlu - kerana kalau mereka sakit, apatah lagi meninggal dunia - ia akan melibatkan lebih banyak kos, terutamanya kos mengadakan pilihanraya kecil.

Kita lihat trend yang berlaku - kebanyakan wakil rakyat yang mati ini - diserang sakit jantung, darah tinggi atau kencing manis. Apakah punca penyakit ini? Selain pemakanan, aku jangkakan ini sebahagian dari kesan stres.

Aku ingin mengkajinya. Tetapi aku rasa biar pelajar sains politik melakukannya.

Walaupun kita adakalanya marah dan protes dengan wakil rakyat, tetapi ingat, mereka pun manusia juga. Mereka juga perlu ada batas kerja dan jadual hidupnya.

1 comment:

ihsan_huhu said...

bini mereka. sbb tu bung mukhtar kahwin dgn zizie

wahahhaha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails