Yang Ikut

Tuesday, 18 January 2011

Siapakah wira kita?

Reactions: 
Membaca banyak laporan akhbar mutakhir ini - kita adakalanya menjadi keliru. Siapakah sebenarnya wira dalam masyarakat kita?

Banyak berita kematian penjenayah - sama ada ditembak mati, atau mungkin mengalami penderaan semasa soal siasat, akibat kelalaian mengikut prosedur, menjadikan nama-nama penjenayah ini tiba-tiba bertukar menjadi wira masyarakat. NGO dan peguam secara sukarela menawarkan sokongan. Ahli politik turut memberikan simpati. Ia mendapat liputan secara meluas.

Akhirnya - imej asal penjenayah tadi dilupakan. Orang tidak mengambil tahu lagi berapa orang telah dibunuh, atau berapa banyak rompakan telah mereka lakukan. Mereka menjadi wira baru. Orang kemudiannya melihat penguatkuasa yang mungkin telah tersilap semasa melakukan kerja-kerjanya - sebagai pesalah yang melakukan dosa besar.

Dosa bertukar tangan. Imej penjenayah berubah tempat.

Siapakah wira kita?

Sesekali mari kita lebih rasional dalam melihat sesuatu. Kita tidak hidup di era Robin Hood. Mereka yang tersilap dalam kerjanya memang bersalah. Tetapi imej asal penjenayah tidak semestinya ditukarkan sebagai wira.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails