Yang Ikut

Tuesday, 18 January 2011

Datanglah ke Adelaide - II

Reactions: 
Lama dulu, aku menulis pesan untuk yang mahu sampai.

Semalam, ada seseorang mengirimkan email bertanya kehidupan di Adelaide. Mereka merancang untuk ke Adelaide bagi meneruskan kehidupan sebagai pelajar. Mereka akan datang tatkala jumlah pelajar Malaysia ke Adelaide semakin berkurangan. Tidak banyak pelajar baru dari Malaysia untuk dua tahun terakhir ini.

Adelaide bandar yang baik untuk menjadi manusia pelajar. Ia tidak sesibuk Melbourne dan Sydney, dan tidak seusang Darwin. Ia bandar yang cantik. Tidak sesak dengan manusia. Tidak sesak dengan kereta.

Di Adelaide - kami mengenal hampir semua pelajar lepasan ijazah yang lain. Kecuali beberapa kerat yang kurang bersosial, atau tidak mahu dikenali. Ia berbeza dengan situasi di Melbourne atau Sydney. Di sana terdapat banyak universiti. Kawasannya pula besar. Jadi, mustahil untuk kenal semua orang. Warga pelajar dari Malaysia juga banyak.

Untuk orang Islam - makanan halal bukan hal yang sukar. Terdapat banyak kedai membekalkan daging atau ayam yang disembelih. Di sepanjang Prospect Road, terdapat komuniti dari Afghanistan yang membuka kedai di sana. Terdapat juga kilang pemprosesan ayam halal di Adelaide. Di South Road - terdapat 2 kedai menjual daging halal.

Terdapat juga 4 buah masjid utama di Adelaide. Universitinya juga menyediakan surau untuk orang Islam bersembahyang.

Sewa rumah sudah naik sejak dua tahun kebelakangan ini. Rumah aku - dengan sewa $240/minggu mungkin antara yang terendah. Rumah di antara $250 hingga $290/minggu mungkin masih relevan untuk kita. Biasanya, penyewa tidak perlu membayar bil air. Ia ditanggung oleh tuan rumah.

Tiada salji di Adelaide. Tetapi di musim sejuknya, anda masih perlu membeli baju tebal. Jangan beli di Malaysia. Anda boleh membelinya di kedai Salvos, Sunday market di Gepp Cross atau di Brighton. Ia murah sahaja.

Apa lagi yang anda mesti tahu?

Oh, sesiapa pun kita - sesampai sahaja di Adelaide, kita akan bertukar menjadi orang lain. Sama ada kita doktor pakar, profesor besar, pegawai kanan negeri, pengurus besar, Timbalan Pengarah, pengetua sekolah - di Adelaide - semua itu tidak penting lagi. Tidak ada sesiapa pun memandang jawatan anda. Semua orang akan dilayan dengan cara yang sama.

Jadi bersedialah untuk hidup sebagai manusia biasa sahaja. Bersedialah untuk dipanggil kakak atau abang sahaja, itulah pangkat terbesar yang masih tinggal di pangkal nama anda. Selebihnya kami akan memanggil dengan nama sahaja.

2 comments:

umu6point said...

owh...rupanya Adelaide adalah bandar yg di senangi tuan ~ segalanya kedengaran mudah..huhuu

FakirFikir said...

Umu- Adelaide bandar yang bersih dan tenteram. But Changlun is still the best. Kuala Lumpur tempat untuk hidup - suka atau tidak.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails