Yang Ikut

Tuesday, 24 August 2010

Surat dalam laci - Part 1

Reactions: 
Dikisahkan sebuah cerita lama.

Dahulu, pada tahun 1990 belum lagi ujud e-mel. Jauh sekali dibayangkan akan munculnya sms. Jadi surat adalah penghubung komunikasi manusia. Surat adalah komunikasi tanpa suara, menyampaikan hasrat terpendam yang tak mampu disuarakan.

Di satu pagi - pemuda yang selekeh dan serabut itu telah duduk di bangku sekolahnya. Seperti biasa, tempatnya ialah meja paling belakang. Ia tempat duduk paling harmoni untuk pemuda berseluar bot cut itu. Dia menarik buku sekolahnya yang ditinggalkan di dalam meja itu. Tiba-tiba terpacul satu surat. Satu nota.

Mesejnya ringkas sahaja. Ia ditulis oleh seorang gadis berumur 19 tahun. Ia cuma ingin menyatakan hasrat ingin berkenalan. Itu sahaja. Ia tidak mengajak untuk berkahwin. Tidak juga mengajak untuk keluar berdating di kebun bunga.

Pemuda itu membacanya sekali lalu. Dia tahu siapa pengirimnya. Seorang budak perempuan yang satu kelas dengannya. Bagi pemuda itu - untuk apa ingin berkenalan dengannya. Mereka satu kelas. Sudah tahu satu sama lain. Baginya, dunia berkenalan itu tidak begitu penting.

Dia memperonyok kertas itu kecil-kecil. Tanpa berfikir panjang, pemuda berambut serabut itu membuangnya ke dalam tong sampah. Gadis tadi, yang duduknya tidak begitu jauh dengan pemuda tadi, menjelingnya sahaja.

Pemuda itu tidak ambil tahu pun sama ada gadis tadi akan kecewa atau tidak. Itu tidak penting baginya.

Sampai sekarang pemuda itu tidak tahu sama ada gadis penulis nota itu hilang ke mana. Mereka tidak pernah bertemunya lagi sejak hampir dua puluh tahun ini. Mungkin gadis tadi sudah berkahwin dengan jutawan ternama. Mungkin tinggal di kota besar. Semua itu luput sama sekali.

Nota itu juga mungkin sudah reput. Tidak siapa yang tahu. Kalau pada hari ini, ada budak sekolah bertemu dengan nota itu - mereka pastinya ketawa. Dunia hari ini orang mengirim e-mel, atau menghantar sms. Orang yang menulis nota di atas kertas adalah manusia yang ketinggalan zaman.

2 comments:

ihsan_huhu said...

betapa kecewanya aku setelah mengetahui bahawa surat yg dikirimkan oleh seorang awek cun tak sampai kat aku.

lepas dekat 10 tauhun baru dia kasik tau.

dah nk kawen pon budak tuh ujung taun nih

ajaq said...

surat cinta selisih kat pejabat pos....tak dan nak reply sampai lagi...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails