Yang Ikut

Friday, 27 August 2010

Jangan katakan aku gila - Part 2

Reactions: 
Anda di tanahair tentu sudah mendengar berita bagaimana seorang bapa menyembelih anaknya yang berusia 3 tahun. Anda boleh baca berita itu di sini.

Pastilah - dari sudut mana sekalipun, berdasarkan kepada kenyataan isteri lelaki tersebut, perbuatan itu bukanlah sesuatu yang normal. Ia dilakukan dalam keadaan sama ada separuh sedar, atau hilang kewarasan. Mustahil dilakukan oleh manusia normal, yang sanggup menyembelih anak kesayangannya sendiri.

Tentulah pandangan pakar diperlukan bagi menilai watak lelaki tadi. Pada tanggapan awal aku - ia mungkin diakibatkan oleh simptom schizophrenia. Anda boleh membaca simptomnya di sini, walaupun dalam pengistilahan orang Melayu, kita banyak percaya bahawa ia adalah kerasukan hantu.

Pesakit-pesakit ini, dalam banyak waktu adalah manusia normal seperti kita. Tetapi, adakalanya mereka tiba-tiba berubah. Ia adalah diakibatkan oleh gangguan mental. Pesakit ini akan mengalami delusi - 'false beliefs of persecution' yang menyebabkan tindakannya tidak masuk akal. Adakalanya pula mereka dikatakan terdengar bisikan-bisikan dari luar yang menyuruh mereka melakukan sesuatu. Ini kita namakan halusinasi.

Walaupun banyak juga kejadian keganasan rumahtangga yang berlaku misalnya perbuatan mencurah cuka atau memukul anak dengan kuat, tetapi itu tidak semestinya disebabkan oleh schizophrenia. Ia mungkin disebabkan oleh perasaan yang marah, yang kemudiannya melepaskan geram sama ada kepada objek yang dimarahinya, atau kepada orang lain sebagai gantinya.

Tetapi dalam konteks pesakit mental seperti ini, menyembelih merupakan perbuatan yang memerlukan usaha yang lebih. Dalam kata lain, ia tidak seperti perbuatan mencurah cuka. Mungkin ada bisikan yang menyuruh pesakit melakukan korban dan sebagainya.

Kita sebagai orang normal tidak dapat membayangkan bagaimana perasaan ini. Bagaimana pun, penagih dadah adakalanya mempunyai fantasi luar biasa ini yang menyebabkan mereka juga boleh bertindak agresif. Dalam hal itu - ia bukan lagi disebabkan oleh kesakitan mental, tetapi disebabkan oleh perubahan mental yang berlaku oleh pengaruh dadah.

Aku - satu saat dahulu, di tahun 2000, ketika aku sakit, pernah mengalami halusinasi ini. Bernasib baik ia hanya sekali sahaja. Suara itu berkata - Nasib baik Jesus selamatkan awak. Aku terkejut dan menoleh ke belakang. Aku tidak pasti bagaimana aku boleh mendengar suara ini - sedangkan aku tidaklah pernah membaca buku atau mencari sebarang maklumat berkaitan Jesus. Pastilah, ini adalah simptom halusinasi - sesuatu yang dirasakan ada, walaupun sebenarnya tiada.

Syukur kepada Allah - mentakdirkan aku menjadi pelajar psikologi. Walaupun tidaklah pandai, tetapi sedikit sebanyak aku pernah belajar mengenainya.

Sebab itu - sebagai orang awam - sekiranya anda mempunyai saudara mara, atau anda sendiri mengalami gangguan pelik seumpama ini, jangan cepat mencari bomoh. Mereka akan memberitahu anda bahawa anda mungkin sudah kencing di atas busut atau telah melalui rumah orang bunian. Walaupun itu juga bukanlah hal mustahil, tetapi banyak penyakit yang berlaku hari ini adalah disebabkan proses mental. Bukan semestinya anda diganggu makhluk halus.

Jadi, bertanyalah pakar. Kita tidak tahu apakah kita sebenarnya sedang dilanda sakit mental. Ingat, sakit mental bukanlah hal pelik. Seorang daripada seratus manusia berkemungkinan dilanda simptom schizophrenia. Kalau hari ini orang lain, besok mungkin kita pula.

Penyakit-penyakit mental ini sebenarnya banyak. Ia sama banyaknya dengan penyakit fizikal seperti kencing manis, buah pinggang dan sebagainya. Malangnya kerana kita tidak pernah ambil peduli dengan hal penyakit yang satu lagi ini, dan kita juga takut dikatakan sebagai manusia gila - maka kita jarang mahu bertemu doktor apabila kita mula dilanda simptom yang pelik.

Bukan juga budaya kita untuk mempercayai pakar psikitiari atau ahli psikologi. Sebaliknya bomoh dan dukun telah mengambil alih peranan ini.

Kita berdoa - moga-moga kita dijauhkan dengan penyakit-penyakit seperti ini.

Untuk keluarga mangsa - kita doakan semoga mereka bersabar. Ia sebahagian dari ujian yang dihadapkan kepada manusia bagi tujuan mempertinggikan darjat.

Semoga Allah mempermudahkan jalan untuk mereka semua.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails