Yang Ikut

Thursday, 12 August 2010

Selamat berpuasa untuk pembaca

Reactions: 
Sudah 3 hari kita berpuasa. Selamat menyambut bulan Ramadhan kepada semua penyinggah blog ini - mereka yang kenal dan tidak kenal.

Aku tidak mampu menulis di blog ini untuk beberapa hari lalu. Tidaklah dipastikan untuk beberapa hari akan datang. Agak sibuk. Bukan sibuk fizikal, tetapi sibuk mental. Menjadikan aku merasa tidak begitu berupaya menulis.

Kata Charles Darwin - “If we expect to suffer, we are anxious; if we have no hope of relief, we despair”. Anda tidak perlu tahu apa maknanya. Itu ayat yang selalu kita jumpa dalam buku psikologi.

Pernah anda dengar istilah 'Melancholia'? Lama dahulu ada lagu Cinta Melankolia. Walaupun maksud melankolia dalam lagu itu bertentangan dengan makna asal "Melancholia' dari bahasa Greek itu.

Melancholia ialah ayat yang pernah disebutkan oleh Hippocrates bagi menerangkan tentang perasaan bimbang, cemas dan murung - yang biasanya berlaku sekaligus dan dibawa dalam tempoh yang agak lama. Kadang-kadang ia diistilahkan sebagai 'black mood'.

Cukup setakat itu dulu kuliah psikologi di bulan puasa ini. Selamat berpuasa, menunaikan zakat fitrah dan bersolat sunat.

1 comment:

Hafiz said...

Salam ramadhan Almubarak Fakir fikir dan keluarga.....=)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails