Yang Ikut

Friday, 20 August 2010

Saman ekor. Mana pangkalnya?

Reactions: 
Isu saman ekor sudah menjadi berita panas di Malaysia. Lama dahulu ada, kemudian diam. Ia kemudian muncul kembali. Turun naik isu ini, sama dengan turun naik ekonomi dunia juga.

Benarkah saman ekor dapat mengurangkan bencana di jalanraya? Aku tidak begitu tahu. Aku bukan pakar keselamatan jalanraya.

Di Australia - saman ekor juga wujud. Ada juga polis yang bersembunyi di dalam kereta hitam sambil menghalakan kameranya ke arah kita. Kita tidak melihat polis yang duduk di dalam kereta bercermin gelap itu.

Bagaimana pun, ini bukanlah bermakna bahawa mereka ini bersembunyi memasang lukah di tepi jalan. Sekiranya anda rajin menonton televisyen, setiap malam sudah diberitahu akan ada beberapa lokasi yang sedang menunggu anda dengan kamera tersembunyi ini. Jadi, sekiranya anda malas mencari maklumat ini - anda akan menjadi mangsa kemalasan sendiri.

Di setiap bandar, kameranya terpacak di merata tempat. Anda boleh melihatnya di kebanyakan simpang jalan, atau di laluan yang berbahaya. Anda boleh melihat dengan jelas papan tanda memberitahu anda bahawa akan ada kamera trafik di hadapan. Jadi pandulah dengan perlahan, atau pakailah tali pinggang keledar.

Apa motifnya? Motifnya ialah bagi menggalakkan orang ramai mengikut peraturan. Motifnya ialah bagi memastikan pengguna jalan raya memperlahankan kenderaan. Motifnya ialah bagi memberitahu bahawa anda akan hilang $300 dollar kalau masih tidak faham bahasa.

Peraturan ini bertujuan mendidik. Bukan memerangkap. Kalau ingin memerangkap, adalah lebih baik memasang kamera di laluan menurun bukit. Pasti akan ramai yang terperangkap. Pasti juga, akan ada banyak saman yang dibawa pulang.

Surat saman ekor yang sampai ke rumah anda itu pula, seperti biasa akan memberitahu bahawa kenderaan anda telah didapati melakukan kesalahan di tempat dan masa tertentu. Bagaimana pun, sekiranya bukan anda yang memandu pada hari berkenaan, nyatakan nama orang dan alamat orang yang telah menggunakan kenderaan anda. Pulangkan semula surat saman itu ke balai polis. Nanti, surat saman baru akan dikeluarkan kepada orang yang telah menggunakan kenderaan anda. Sekalipun, orang itu sudah pulang ke Malaysia.

Undang-undang juga mestilah adil untuk semua manusia. Tidak wajar orang lain yang memandu, orang lain yang disaman. Sebab itu, dalam beberapa hal, pembaikan dalam sistem saman kamera trafik ini perlu dipertingkatkan.

Kalau itu dinamakan saman ekor, apakah yang menjadi pangkalnya? Mendidik atau memerangkap?

1 comment:

ajaq said...

GPS detector dilarang di pakai di malaysia......mendidik atau memerangkap. Undang2 hendaklah diberitahu. Persoalannya berapa tepat atau berapa kali ujian di lakukan pada camera tersebut. Masalahnya penguatkuasa malaysia mengikut membabi buta..tidak detail.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails